Spring naar inhoud

Onze Lieve Vrouw van 7 Weeën te Ruiselede

Toeval bestaat niet.

We waren onderweg naar Onkerzele voor de ommegang van de 7 Smarten, maar door een gekantelde vrachtwagen op de E40 ter hoogte van Aalter stonden we bijna een uur in de file. Het werd te laat, en we zagen het niet meer zitten om nog door te rijden – nog zeker een uur – naar Onkerzele. We zijn dan maar afgedraaid richting Tielt. In Ruiselede maakten we even een stop en we zagen dat de kerk open was. Bij het binnenkomen zagen we onmiddellijk een mooi beeld van O.L.Vrouw van 7 Smarten met een kaarsenbank ervoor (zie foto). Wat een aangename verrassing!

Na wat opzoeken blijkt er in Ruiselede reeds meer dan 700 jaar een bijzondere verering voor O.L.Vrouw van Smarten te bestaan – sinds 1305.

In 1688 werd er een zustercongregatie opgericht van O.L.Vrouw van de 7 Weeën. In Ruiselede is er ook een ommegang- met kapelletjes van de 7 smarten – die in tegenstelling tot bvb. die in Onkerzele, allemaal verschillend zijn. En Onze Lieve Vrouw is deze verering komen belonen, aldus deze “legende” (lees: geschiedenis):

In Ruiselede werden twee zusters (van de congregatie van O.L.Vrouw van de 7 Weeën) ’s nachts gewekt werden door een mooie Vrouw. Deze Vrouw vroeg de zusters om tot bij haar te komen en haar te volgen. Omdat de zusters instinctief aanvoelden dat de Vrouw Maria was, gingen zij met haar mee. Tijdens de tocht die zij samen aflegden, hield Maria op 7 plaatsen halt om te bidden. Op elk van de 7 plekken waar ze geknield had, bleven er enkele bloeddruppels liggen. De volgende ochtend stelden de zusters in de kapel vast dat de mantel van het beeld van Maria besmeurd was met modder en eruitzag alsof er een lange tocht mee afgelegd was. Op zeven plekken in Ruiselede werden bovendien bloeddruppels teruggevonden.

Precies jaartal van het gebeuren is niet bekend (althans niet op de website).

Sinds 2005 bestaat er ook een Confrérie van O.L.Vrouw van 7 Weeën, welke ‘Illud Mane’ organiseert, verwijzend naar de ochtend na het wonder. De zondag na 15 september is er dan een soort bedevaartsdag met H. Mis en daarna bezinning in de kapel van de zusters rond de 7 Weeën of Smarten van Maria.

Helaas zijn sommige onderdelen van dat evenement nogal modernistisch en niet echt aanbevolen (zoals hun “kunsttentoonstelling” of zogenaamde voordrachten) . Maar men kan wel op eigen initiatief de ommegang doen, zoals ook wordt aanbevolen op de website.

De brochure met wegbeschrijving van de ommegang kun je hier vinden in pdf.

Met de brochure kunnen zowel gelovigen, zinzoekers als recreanten te voet of met de fiets, een ommegang maken langs de verschillende ommegangskapelletjes in Ruiseledorp. Bij elke kapel wordt een korte bezinning voorzien.

De brochure met bezinningsteksten en wegbeschrijving kan gedownload worden via http://www.olv7weeen.be.
Een papieren versie kan afgehaald worden in het klooster van de zusters O.L.V van 7 Weeën (Bruggestraat 29), bij vzw Curando (Pensionaatstraat 8a) of aan het portaal van de parochiekerk van Ruiselede; dat tevens het startpunt is van de ommegang.

En zo heeft Onze Lieve Vrouw ons – “dankzij” dat ongeval op de autosnelweg (waar de chauffeur vermoedelijk enkel lichte verwondingen aan overhield) – op deze bijzondere plaats gewezen waar haar smarten ook worden vereerd. Hoe de Hemel toch werkt!

Onze Lieve Vrouw van Smarten, wij beminnen u, bid voor ons!

6 Comments »

  1. Bedankt voor het prachtig getuigenis en het mooie artikel , Michaël! Na je mail van gisteren , had ik eigenlijk ook wel zin om eens naar Onkerzele te rijden . Maar voilà. Tja…Gods wegen zijn ondoorgrondelijk.

    Like

  2. Geachte redactie, bij deze bericht ik U dat ik mij moet afmelden voor verdere berichten i.v.m. mijn leeftijd (91jr.) mijn gezondheid gaat achteruit. Hartelijk dank voor het steeds sturen van de berichten. Blijf in gedachten met U allen meegaan.

    M.Luyten-Bouvrie.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: