Spring naar inhoud

De beste manier van Mis horen – uit een ‘Zonneland’ van 1925…

Uit een Zonneland van 12 april 1925:

Een kruistochter (lid van de Eucharistische Kruistocht) gaat dikwijls naar de H. Mis… als hij kan, elke dag. Een Kruistochter let ook altijd goed op gedurende de H. Mis… hij bidt schoon. Sommige kinderen bidden dan aan hun paternoster… of ze bidden litanieën in hun kerkboek. Dat mag zijn… zo hoort men ook goed Mis. Maar dit is niet de beste manier van Mis te horen.

Welke is de beste manier?

’t Staat in de Catechismus: “De beste manier van Mis te horen is zijn inzicht te verenigen met dit van de priester, en aandacht te nemen op al wat er aan het altaar geschiedt, voornamelijk onder de bijzonderste delen van de H. Mis.”

Ziehier hoe een vurig Kruistochter deed: Wanneer hij in de kerk kwam, ging hij heel van voor knielen, zo dicht mogelijk bij het altaar… daar kon hij goed de priester zien, en de H. Mis volgen. Als de priester het kruisteken maakte, vooraleer de H. Mis te beginnen, dan deed ons Kruistochterke dit ook. “Jezus, zegde hij dan, al wat de Priester zegt, zeg ik ook!” Al wat de priester zegt, zeg ik ook: wat een schoon inzicht! Weet ge wat dit betekent? Dit betekent: “Al wat Jezus zegt, zeg ik ook…” De Priester immers staat daar in Jezus’ plaats. Wie dan zijn inzicht verenigt met dit van de priester, wil doen wat Jezus zelf doet in de H. Mis.

Wat doet Jezus in de H. Mis?

1: Jezus aanbidt zijn Vader

Wij moeten ook God aanbidden. Gaat naar de H. Mis… Verenigt u met de priester en met Jezus… dan aanbidt ge God met Jezus’ aanbiddingen.

2: Jezus dankt God

Dit is ook onze plicht. Wij kregen zoveel weldaden van God. Verenigt u in de H. Mis met Jezus… dan dankt Jezus God in uw plaats…

3: Jezus vraagt nieuwe gunsten

O! We hebben zoveel gratiën (genaden) nodig voor de ziel… en weldaden voor het lichaam. Wilt ge maken dat Jezus zelf voor u die gunsten vraagt? Gaat naar de H. Mis en verenigt u met Jezus’ gebed.

4: Jezus geeft voldoening voor de zonden

We moeten allen zoveel zonden uitboeten… We hebben God reeds zo dikwijls vergramd. Gaat naar de H. Mis… Verenigt u met Jezus… Jezus biedt God zijn oneindige voldoeningen aan voor uw zonden.

Ons schietgebed gedurende de H. Mis?

Geen schoner schietgebed gedurende de H. Mis, dan dit: “Jezus, al wat Gij zegt, zeg ik ook! Jezus al wat Gij doet, doe ik ook! Jezus, ik verenig mij met U, door Maria!”

Gelukkige Kruistochters, die zó elke dag de H. Mis bijwonen!

2 Comments »

  1. Beste michaël heb je nog van die zonnelanden of niet. Ik heb daarvoor al naar averbode geschreven maar ik krijg ze niet te pakken.

    Like

    • Ik heb nog zonnelanden van 1925 (februari tot ca augustus). Meer heb ik niet. Is nog heel moeilijk te vinden. Of ze in Averbode een archief hebben weet ik niet. Die dingen zijn pre Vaticanum II. Veel van die zaken zijn al weggegooid geweest.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: