Spring naar inhoud

De Sacramentsboon of Heilige boon

p1210131

De Sacramentsboon (Phaseolus vulgaris monstrans) of ‘Heilige boon’ is een variëteit van de gewone tuinboon (Phaseolus vulgaris). Het is een staakboon, die enkele meters hoog kan groeien. Op de boon kan men de afbeelding van een monstrans zien (ter hoogte van de navel, waar de boon vastzat aan de peul). Dit is een voorbeeld van een prachtig kunstwerkje uit Gods schepping.

Volgens de legende begroef een Franse pastoor zijn kerkschatten onder de grond tijdens WOI om te vermijden dat ze zouden worden gestolen. Om ervoor te zorgen dat ze niet werden ontdekt, plantte hij witte bonen op die plaats. Toen de rijpe bonen werden geoogst en uit hun peulen werden gehaald, zag de pastoor een afbeelding van een monstrans op de bonen.

Een zekere H. Van Rens, werkzaam de ambachtsschool in Horst, Limburg, in Nederland, zou de bonen vanuit Frankrijk naar Nederland gebracht hebben in de jaren 1960. Tijdens een vakantie de Vogezen in Frankrijk, ontmoette hij namelijk een kluizenaar die hem het verhaal over de bonen vertelde. Toen hij terug naar huis keerde, toonde Van Rens de bonen aan de bonentelers in Horst. Hij gaf ook verschillende stekken aan een  stadsgenoot, die een expert was in Katholicisme. De bonentelers hadden nog nooit zoiets gezien en konden de markeringen niet uitleggen.

Een variant van de legende vertelt dat een Monstrans met het H. Sacrament werd gestolen en begraven, en dat toen op die plaats bonen werden geplant, ze na de oogst een tekening van een monstrans vertoonden en dat de pastoor de monstrans toen heeft teruggevonden.

Hoe het ook zij, de oorsprong is wat in mysterie gehuld.

Hoewel het werd geteeld en kan worden geteeld in Nederland en België, is de Sacramentsboon aan het verdwijnen, mede door een algemene daling in interesse in het bereiden en eten van gedroogde bonen, en een voorkeur voor ingeblikte bonen. Doorgaans kan men enkel zaden bekomen door zadenruil. De zaden zijn zo goed als niet in de handel verkrijgbaar, en zijn in het buitenland vrijwel onbekend. Indien men de Latijnse naam ‘googlet’ dan vindt men enkel resultaten in het Nederlands. Er zijn er die beweren dat de boon uit Zuid-Amerika zou geïmporteerd zijn, maar daar is niks over terug te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: