Spring naar inhoud

De priesters moeten hun boord weer dragen en de gelovigen moeten weer knielen tijdens de consecratie

Dat was de boodschap die ik korte tijde geleden in een droom aan een priester vertelde. De priester in kwestie bestaat wellicht niet, maar dat doet niet terzake. In die droom die ik had was ik vurig aan het pleiten voor de terugkeer naar de traditie. Ik voelde een bovennatuurlijke gewaarwording, alsof het de H. Geest zelf was die mij op dat moment bezielde. Ik voelde dat God mij ertoe dreef deze dingen te zeggen tegen die priester. De priester droeg zijn boord niet en had enkel een hemd aan, of misschien nog een stropdas en dan een heel petieterig kruisje. In het openbaar was hij dan ook totaal niet te herkennen als priester. Ik zei dat de priesters vroeger in soutane liepen, waardoor ze door iedereen konden herkend worden. Als men toen de pastoor tegenkwam, kon men hem vragen: “Meneer pastoor, ik zou graag binnenkort eens biechten”, of “Meneer pastoor, mijn moeder is ziek, zou u kunnen langskomen om haar de sacramenten toe te dienen”,… en zo vertelde ik tal van voorbeelden waarbij het voor een leek handig is om een priester te herkennen. De priester in mijn droom pruttelde tegen, maar ik herhaalde, bijna in vervoering (door de H. Geest): “meneer pastoor, u moet uw boord terug dragen!” De herder moet door de schapen herkend kunnen worden, ook aan zijn uiterlijk. Dit is door God gewild.

Jonge gelovigen die knielen tijdens de consecratie.

Ook zei ik dat de gelovigen hun houding in de Kerk moeten veranderen: er moet terug meer eerbied komen voor Jezus in het Allerheiligste Sacrament. De H. Geest deed mij zeggen dat de gelovigen weer moeten knielen bij de consecratie. De Communie moet op de tong ontvangen worden, en met een kniebuiging of geknield.

Ik voelde dat ik deze droom niet voor mijzelf moest houden, vandaar dat ik hem op mijn blog publiceer.

Vroeger, toen ik nog tiener was, ging ik ook naar de Mis, maar redelijk lauw (mijn geloof in mijn kindertijd was wel beter). Ik herinner mij dat mijn moeder altijd knielde als ze de kerk binnenkwam. Ik vond dat in mijn tienerjaren allemaal overdreven, maar ik wist niet goed meer waarom ze eigenlijk knielde. Werkelijke Tegenwoordigheid? Ik had daar geen goed besef van. Toen ik mijn eerste Communie deed had ik niet het volle besef dat Jezus tegenwoordig was in die Hostie. Ik dacht dat het iets “gewijd” was, een gewijd stukje brood. Ik wist wel dat het specialer was. Maar we werden er nooit echt goed over onderricht.

** Ik herinner mij wel dat moeder mij daar wel over heeft verteld toen ik in het 5de leerjaar zat. Ze zei toen op een gegeven moment (omdat wij toen nog met de klas af en toe naar de Mis gingen) dat als ik zou zien dat er iemand de Hostie meeneemt, ik dat moet zeggen tegen de meester, want dat is heiligschennis omdat het een geconsacreerde hostie is, en Jezus daarin aanwezig is. En zo gebeurde het ook. God stelde mij toen op de proef. Maar ik heb het gedaan, en die heiligschennis kunnen vermijden, ondanks het gezaag achteraf dat ik een ‘klikspaan’ was. Maar helaas is in mijn latere levensjaren (toen ik in het middelbaar zat) mijn geloof beginnen tanen.

Het was pas na mijn grote bekering in 2011 dat ik dat allemaal ben beginnen (her)ontdekken. En dat de Communie op de tong moet ontvangen worden, zijn we te weten gekomen door het lezen van een boodschap van Jezus (van een zienster die ik nu niet nader vernoem). Door die boodschap ben ik de Communie op de tong gaan ontvangen. Mijn moeder was de eerste die durfde. Dan volgde de rest. Maar de (modernistische) pastoor werd daar kwaad van. Hij begon nijdig te worden. Hij had het niet zo voor “vrome en devote” mensen, die in zijn ogen “schijnheilig” waren. Uiteindelijk zijn we moeten verhuizen van parochie, maar het was beter zo. Dan door een andere boodschap (van een zienster uit Manduria, Italië) kwamen we te weten dat Jezus liefst heeft dat Hij wordt ontvangen na een kniebuiging of geknield, uit eerbied voor Hem. Dat zijn we dan ook beginnen doen. En mijn vriendin (verloofde) knielt steevast tijdens de consecratie, en die gewoonte heb ik van haar overgenomen en nu doe ik dat ook, waar ik ook naar de Mis ga. En blijkbaar is het iets wat door God gewenst wordt, zo blijkt uit mijn droom.

Ik hoop dat ik meer mensen kan aansporen om terug meer eerbied te hebben voor Jezus in het Allerheiligste.

36 Comments »

 1. Zeer mooi!! Ik ga sinds een jaar alleen nog maar op de tong te communie en sinds een half jaar enkel nog op de knieën. Vroeger durfde ik het niet maar mijn liefde voor Christus is zoveel groter geworden dat de gedachten van anderen er niet meer toe doen. En ik voel mij zo onwaardig ten opzichte van Christus dat ik mij niet kan inbeelden dat ik Hem anders zou ontvangen. Hij is diegene die is en ik ben diegene die niet is. Ik oordeel anderen niet maar voor mij is dit het juiste. Ik heb het geluk in mijn parochie dat 1 van de priesters mij daarin steunt en hij draagt een boordje zoals je het hierboven vermeld. Een zeer goede priester!
  Geloofd en geprezen zij Jezus!

  Like

 2. heerlijk dat er gelovigen zijn die innerlijk voelen dat er meer respekt en liefde voor de Heer moet zijn. mensen die dat innerlijk voelen zijn zich bewust dat Jezus ook God is. en overlopen van liefde voor hem.
  koele gelovigen hebben niet meer door, dat jezus tot ons komt in de eucharistie.
  ook voor stille aanbidding is geen plaats meer bij ons in de kerk.
  Tijdens de avondwake ,op goede vrijdag ,maar 8 deelnemers, droevig is dat.
  Afgelopen zondag in de kathedraal van Rotterdam, tijdens het feest van de Goddelijke barmhartigheid maar ongeveer 50 gelovigen ,maar wel erg mooi.
  ik ben verheugd ,dat ik er voor de eerste keer bij was.
  echte liefde komt van de Heer.
  mvg. jan

  Like

  • Heel herkenbaar. Ook ik was jaren een ‘lauwe’ christen die niet half besefte wat er gebeurde tijden de Eucharistie. Niemand die me er ook ooit écht attent op maakte. Pas na een grondige ‘bekering’, ben ik zélf op zoek gegaan naar dit alles, me gaan verdiepen in het Katholieke geloof en al zijn riten. Ik besefte toen pas hoe triest het gesteld is met die kennis van de gelovigen van nu… Ik ben reeds 46 jaar, je kan je voorstellen hoe het gesteld is met de jeugd van nu…Ook onze (nieuwe, buitenlandse) priester is totaal niet meer herkenbaar als priester. Een hippe, modebewuste kerel, draagt niet eens meer een kruisje… En dat vertaalt zich in een werkelijk droevige Eucharistieviering. De consecratie word snelsnel afgehaspeld, hostie en beker worden geen halve seconde omhoog gehouden, en alle “waardigheid” en eerbied verdwijnen op die manier dan ook. Het gros van de parochianen schijnt er nochtans niet de minste moeite mee te hebben… Ook ik heb me al verplaatst naar een andere parochie waar nog wél een ‘traditionele liturgie’ is, en nog geknield wordt en de tongcomunnie niet raar bekeken wordt. En onze Belgische bisschoppen werken dit nog extra in de hand.

   Like

   • Bij ons in het oosten van Nederland vinden de priesters ons ook schijnheilig als je op de tong en op de knieën de communie ontvangt. En ze laten het merken ook in de preek wordt je flink aangevallen. Wij hebben zelfs een priester die helemaal geen kruisje dragen maar een speltje van de sp socialistische partij en vooral geen priesterboord. Hij was er ook zo trots op dat hij de priesterwijding ontvangen heeft van de antichrist, bisschop Alfrink. Zijn woorden tegen mij waren ook ik zal zo ongehoorzaam mogelijk zijn tegen aartsbisschop en de Paus als ik maar kan en de Heilige mis zoveel als mogelijk is verkrachten. En zo’n priester kan vrijuit de Mis opdragen verschrikkelijk toch.

    Like

 3. In de boeken van Maria Valtorta over het leven van Jezus, in visioenen gezien, word vermeld dat Jezus het geconsacreerd brood in de mond stopte van de apostelen. Toen een priester tegen mij zei dat Jezus mens was maar geen God, heb ik heftig geprotesteerd en diverse boodschappen en zo verteld, dit gebeurde op een donderdag. Achteraf dacht ik o wat heb ik toch allemaal gezegd, maar toen ik op zondag te communie ging bij dezelfde priester gebeurde het dat hij zijn hand naar kelk wou brengen maar toen naar zijn arm keek alsof er aan zijn mouw getrokken werd, tweemaal zelfs en weerom toen hij naar de kelk wou reiken gebeurde hetzelfde maar ook keek hij naar beneden alsof een kind aan zijn mouw trok. Toen pas kreeg ik de H.Hostie. Gelukkig is mij nooit de communie op de tong geweigerd, wel dat ze maar half om mijn tong lag. Bij Agatha (overleden) in Valkenswaard (nl) die Maria heeft mogen zien en lijden van de Heer heeft gehad, ter communie ging zag zij langs de priester een Engel staan die zei dat ze moest knielen en de handen samen vouwen. Ze kreeg de handen niet meer los en moest alzo de communie op de tong nemen. Volgens mij staat langs elke priester die communie uitreikt een Engel en was het ook deze die de priester aan zijn mouw trok.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik hoop dat daar tijdens de catechese die ik na de zomer ga krijgen aandacht aan wordt besteed, maar ik vrees ervoor. Na even RCIA te hebben gevolgd merkte ik dat er helemaal niet wordt gesproken over tradities, bidden, biecht, knielen,… Ik ben dus ook nog steeds op zoek naar iemand die mij hierin wilt begeleiden aangezien ik volgend jaar wil gedoopt worden en bang ben dat ik het tegen dan nog steeds niet weet. Ik ben u allesins heel dankbaar voor deze blog.

  Like

  • In deze tijden dient men vooral zichzelf te onderrichten door het lezen van goede boeken (en goede websites of blogs). Ik had reeds een aanzienlijke collectie boeken, en ik wilde dit met anderen delen, vandaar dit initiatief (mijn blog). Ik heb zonet een aantal dozen met boeken gekregen van een kennis, en wellicht zijn er boeken die ik dubbel zal hebben. Moest je interesse hebben, laat maar weten.

   Like

   • Ja, dat doe ik ook. Ik heb wel interesse, u heeft normaal mijn e-mail als ik reageer, toch? En als u wilt/kunt kunt u mijn e-mail doorgeven aan Jan die hieronder heeft gereageerd?

    Like

  • Van welke regio bent u? In Antwerpen,Hemelstraat,Piriesterbroederschap Pius X kan je catechese volgen en devoot in de leer. Veel zegen op uw weg.

   Like

  • Dag Lien,

   Dank u wel voor uw bericht. Zoek een priester in uw parochie of vraag andere mensen bij welke priester u kunt komen vragen.
   In Christo,
   Jac

   Like

 5. Ik heb al eens eerder laten weten dat ik persoonlijk heel blij ben met de website purewomanhood. Via die website ben ik nu voor de zoveelste keer op O Crux Ave beland. Heb in de loop der tijd veel prachtige, gelovige katholieken gevonden op Amerikaanse sites, via Facebook en Twitter. Ik ben 68, vader van drie kinderen. Allemaal zijn ze van God weggelopen. Mijn vrouw trouwens ook. En onze kleinkinderen (vier schatten) krijgen geen kans om met God vertrouwd te raken. Wat zou ik hen graag al het moois laten lezen en laten zien dat jullie prachtige websites bieden. Af en toe doe ik heimelijke pogingen. Niet opdringerig. Behoud van de vrede in het gezin is ook veel waard.
  Ik bid veel!
  Dank…

  Like

  • Beste, spreekt u over de website http://www.purewomanhood.nl? Ik ben zelf een van de bloggers van Pure Womanhood en vroeg me af hoe u via onze website hier bent gekomen. Heel fijn om te horen, maar we hebben volgens mij nooit iets van deze website gedeeld, dus het is me een raadsel! 😉 Gods zegen!

   Like

   • Ik weet niet precies meer hoe dat gebeurde. Waarschijnlijk opende ik eerst een email van IGKRKMA, met daarin het verhaal van een van jullie over Verliefdheid. Daarna heb ik dan de email van O Crux Ave…. geopend. En gedachtenloos beide berichten aan elkaar geknoopt….
    Excuus voor de verwarring.
    Maar jullie zijn goed bezig! Bedankt. Hopenlijk ontdekken mijn dochters jullie website nog eens…

    Like

 6. Inmiddels enkele jaren geleden OLH op de tong gaan ontvangen. Als het enigszins kan geknield (maar dat gaat regelmatig ook lastig/niet met een kleintje op de arm en/of een zwangerschap), en met mantilla/hoofddoekje overigens. Knielen tijdens het gehele eucharistische gebed/canon heb ik overigens wel van huis uit (wat meer in-naam-katholiek was) meegekregen, gelukkig. Helaas lijkt niet elke priester/parochiaan er even blij mee te zijn (met de manier van communie ontvangen), en voelt het regelmatig erg ongemakkelijk. Maar je doet het voor OLH, en dat besef helpt 🙂

  Like

 7. Ik ben in de loop van de jaren in diverse kerken geweest vanwege verhuizingen. Maar in iedere kerk werd er door het gros van de aanwezigen geknield bij de consecrastie. En waar geen knielbanken waren werd er gestaan. Tevens valt het me juist op dat het boordje weer terug van weg geweest is (na jaren 80,90). Dus waar heeft u het over? Uiterlijkheden zijn alleen van belang als het innerlijk geraakt wordt. Anders is het maar buitenkant. De kerk en gelovigen dienen mee te krijgen waar het omgaat door eerbied en nederig te zijn voor Hem. Dat doet men door Hem boven alles te stellen en zelf het voorbeeld te geven naast uitleg wat kerkelijke zaken/symbolen inhouden. Devotie en inspiratie vind ik van belang.

  Like

  • U vraagt: ‘waar heeft u het over?’ Dan raad ik u dringend aan om eens een doorsnee-Mis in Vlaanderen te bezoeken. De meeste priesters (vooral oudere) dragen geen boord; gelovigen die knielen tijdens consecratie is een zeldzaamheid; en tongcomunnie ook. Men kan trouwens perfect knielen zonder knielbank: op de grond. Ik doe het ook zo. In de meeste kerken in Vlaanderen zijn de aloude knielstoelen verdwenen.

   Like

 8. Ik wil hier ook even op reageren en mijn ervaring delen. Om dagelijks een mis te hebben, moet ik meerdere parochies aflopen en knielen tijdens de consecratie gebeurt nergens. Ik ben de enige en af en toe heb ik het geluk dat er bij een zondagsmis een paar polen naar de mis komen en op de knieën gaan en op de tong te communie gaan. Onlangs kreeg ik zelfs de vraag of ik ook een poolse was. Een mooie uitzondering is een kranige dame van 91 jaar die nog op de tong te communie gaat. En als er een kerkstoel omgedraaid is, zal ze erop knielen. Ze zouden haar eens op de preekstoel moeten zetten want ze kan het goed uitleggen 🙂

  Like

 9. Hier nog een berichtje speciaal voor Lien.
  Als je brandende vragen hebt, stelt ze maar op deze site, zoals je eigenlijk al hebt gedaan, misschien weet Michael een goede oplossing om dit voor elkaar te krijgen.
  Goede tip, richt een kamertje of deelkamertje in voor een huiskapel, hierin kun je jezelf terug trekken voor gebed en wat er bij hoort.
  Maanden geleden vroeg ik in gebed om een echte knielstoel(zelf te maken), een paar weken later had ik via familie er een gekregen, wonderlijk toch.
  mvg. jan

  Like

  • Ik ben inderdaad van plan een plekje in te richten in huis, maar veel plaats hebben wij niet. Gelukkig heb ik een parochie gevonden waar men dus wel knielt (de meerderheid zelfs) tijdens de mis en er is ook een rail voor het knielen en ontvangen op de tong, maar dat is voor mij natuurlijk pas van toepassing na mijn doop. Ben toch al in wat kerken geweest en heel blij deze te hebben gevonden waar ik mij thuisvoel, want wat ik in sommige kerken zag…

   Like

   • Waar woon je, Lien? Ik ben bereid om met je op te trekken. Maar dan moet je wél in (de buurt van) Nijmegen wonen. Anders lukt dat niet goed.
    Laat maar horen….

    Like

 10. geweldig Lien.
  Dat je al zoveel Liefde voor de heer koestert ,om hem te ontmoeten en te ontvangen.
  Laat je dan ook zo snel mogelijk dopen, een nooddoop is volgens mij ook geldig.
  Eigenlijk zouden we met elkaar in contact mogen komen om elkaar te steunen in deze moeilijke tijden, van geloofs verval.
  Ik ben dan wel met een protestantse getrouwd voor 31 jaar, dat maakt het ook niet makkelijk.
  een beeldje van O.L.V van Fatima mocht niet meer op de nep openhaard staan.
  Bij familie bijv.zie ik wel boeda beeldjes staan ,opvallend .
  Moeten wij dan geen Maria beeldjes geven aan familie en kennissen ? dat brengt GELUK.
  mvg.jan

  Like

 11. hallo lien.
  ik woon ook in zuid holland, gemeente westland..
  ik las dat michael een mailtje stuurt naar jou.
  ff afwachten, of dit lukt.
  Toen ik 15 jaar was had ik ook iemand ,waar ik werkte ,die mij verder vertelde
  over het ware RK geloof,het gebeds boekje :Bron van het Geluk.
  mvg.jan

  Like

 12. Hallo Lien, ik heb alle berichten gelezen op deze site. Als je op zoek bent naar een goede Katholieke Kerk kan ik je een hele goede Kerk aanbevelen. Dit is de Agneskerk in Amsterdam. Hier wordt alleen de traditionele H. Mis opgedragen. Niet alleen op Zondag maar ook dinsdag t/m zaterdag. De H. Missen beginnen alle dagen om 11.00 uur.
  Er komen niet alleen mensen vanuit Amsterdam, maar ook van vele andere plaatsen uit Nederland. Zelfs vanuit Groningen!
  Knielen bij de Consecratie en eigenlijk tijdens de hele Mis is hier heel gewoon. De mensen krijgen alleen de communie op de tong en knielend.
  Je kan op internet heel veel informatie lezen over de Agneskerk.
  m.v.gr.
  Els

  Like

 13. Heb dit bericht gepost op Facebook met als resultaat dat ik aangevallen wordt en buitengesloten uit plaatselijke kerkelijke aangelegenheden

  Like

  • De Waarheid confronteert. Goede moed, Jezus zei: “Zalig als men u beschimpt, vervolgt en van allerlei kwaad beticht om Mijnentwil, juicht en wees blij, want groot is uw loon in de Hemel.”

   Like

 14. Ik herinner mij een boodschap van een zienster waarin Jezus zegt: “De mensen moeten niet staan bij de Eucharistie en de uitreikiing. Zijn ze soms mijn gelijke?”

  Like

 15. Veel priesters zijn angstig geworden door de vuiligheid van hun collega’s die telkens weer aan het licht komt. Dat maakt ze kopschuw.

  Like

 16. Of de communie op de tong of ib de hand wordt gegeven is niet van belang. Het gaat er om dat men nederig is en dan kniel je bij de consecratrie vanzelf. In mijn kerk knielt praktisch de helr kerk. Ook in voorhasnde kerken. Dus herken niet dat het niet gebruikelijk.. Verder oordeel niet omdat gij niet geoordeeld wil worden. De ander kan misschien niet knielen vanwege gezondheidsklachten enz. Het gaat er om dat je nederig bent en het gaat om devotie. Dat Jezus ons voorhoudt te streven naar vrede en liefde im het hart de ander lief te hebben gelijk jezelf. Hem boven alles te stellen door nederig te zijn. Daar gaat het om. De rest is uiterlijkheid terwijl het dient om het hart te gaan. Verder zou de kerk meer uitleg van zaken dienen te geven. Dan begrijpen mensen meer wat de betekenis van rituelen en symbolen inhouden. M.i.een gebrek waardoor mensen het niet weten ifbegrijpen en daardoor lauw of uit onkunde afkerend reageren ze dienen in te zien naar hun eigen gedrag te kijken zoals Jezus vaak mensen een spiegel voorhield. Zo kan men inzien waar het overgaat in de kerk. Een klagende kerk wil men niet bijhoren wel een uitleggende en uitnodigende kerk.

  Like

  • Het gaat erom dat de mensen die kunnen knielen dan ook zouden knielen. In een doorsnee parochiekerk in Vlaanderen wordt er zelden nog geknield, ook op de “betere” plaatsen. Het is door onwetendheid. En de communie op de hand is niet door God gewild, dat is een bedenksel van de vrijmetselarij, om het geloof en de eerbied voor het Allerheiligste teniet te doen (protestantisering). Zo verwordt de H. Communie tot “deelnemen aan een maaltijd” i.p.v. “het Allerheiligste ontvangen.” Zie ook: https://eerherstelheiligsacrament.org/communie-in-de-hand/
   Ik was vroeger ook onwetend op dit vlak.

   Like

   • Dag vrienden,

    Dank u wel voor uw meningen. Het gaat om het innerlijke. Dat klopt. Alleen: de uiterlijkheid van iemand laat ook zien wat hij van binnen beleeft.
    Bovendien alles wat we doen heeft altijd, positief of negatief, op anderen. Het ontvangen van de Heilige Communie op de tong zou een heel positieve invloed hebben op anderen, jongeren, vooral op kinderen en ten slotte op de beleving van de gehele geloofsgemeenschap.
    De onuitgesproken boodschap van dit eerbiedig gebaar is: “Ik geloof dat ik niet zomaar een stukje brood ontvang, maar dat ik werkelijk de Heer ontvang”.
    Persoonlijk ben ik altijd sterk en dolblij aangesproken als ik iemand op de tong de Heilige Communie zie ontvangen.
    Dit gebaar heeft bijna altijd sterke en positieve invloed op anderen. Dat is heel stichtend en bemoedigend voor de hele geloofsgemeenschap! 😉

    Van harte wens ik u allen en uw dierbaren alle goeds en Gods zegen toe.

    In Christo,
    Jac

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: