Spring naar inhoud

Visioenen van de Zalige Anna Katharina Emmerick over de Kerk

 

Anna Katharina Emmerick werd geboren op 8 september 1774 te Flamschen bij Coesfeld in Westfalen. Haar ouders waren arme boeren en tot haar achtentwintigste bleef zij hen behulpzaam. Op haar vijfde hoedde zij vee. In haar twaalfde levensjaar, in 1786, deed zij haar Eerste Heilige Communie, waarna zij als dienstmeisje verhuurd werd aan een naburige, verwante landbouwer. Door de zware arbeid en de lange werkdagen werd zij na drie jaar ziek en ging in 1789 als naaister in de leer. Zij bleef dit tien jaar lang en was een tijdje zelfstandig. In 1799 offert zij drie jaar van haar leven op aan het arme gezin van organist Söntgen, samen met wiens dochter Clara zij in 1802 intrad bij de Zusters Augustinessen te Dülmen. Het klooster werd in 1811 door Napoleon opgeheven, waarna Anna Catharina op een kamertje ging wonen. Op 29 december 1812 kreeg zij de stigmata, die elf jaren, tot kort voor haar dood, in haar lichaam bleven. De schrijver en dichter Clemens von Brentano leerde haar kennen op 24 september 1818 en stelde haar visioenen op schrift. Na een leven van gebed en boete in totale overgave aan haar Heiland stierf zij op 9 februari 1824. Als klein meisje was zij reeds het speelkameraadje van het kind Jezus en de kleine Johannes (de Doper). Zij bood zich aan als offerziel voor priesters en zondaars. Zij had bovennatuurlijke kennis inzake relieken en heilige voorwerpen, kon in de zielen lezen en gaf menigeen goede raad. Haar visioenen zijn voortdurend herdrukt en voor jong en oud tot inspiratie geweest voor een diep christelijk leven. Ze werd op 3 oktober 2004 door Paus Johannes Paulus II zalig verklaard.

Zij kreeg visioenen over het leven van Jezus, over heiligen, maar ook over de Kerk. Deze werden gebundeld in een pdf die u kunt downloaden.

Een fragment:

De verblinding

“Ik had een visioen over de verblindheid van de wereld en de onverschilligheid van zovele priesters tegenover de tedere liefde van Jezus, die hen uitnodigt tot een leven van vereniging met Hem. De priesters droegen nalatig, oneerbiedig de H. Mis op; ik zag er weinig die godvruchtig waren en die een nuchtere kijk op de dingen hadden. De dienaars van de wereld brengen al hun handelingen in volmaakte overeenstemming met de heersende gebruiken, omgangs- en beleefdheidsvormen; zij komen scrupuleus etiquette en mode na. Zij zijn zeer actief en ijverig om de schijnwonderen van het Helse rijk in het licht te stellen en op te hemelen. Zij beijveren zich om de geheimen der wonderbare natuur, het bijgeloof, de toverij, waarzeggerij, wereldse kunst en de wetenschap met haar uitvindingen, en het magnetisme tentoon te spreiden. Zij zoeken de onvermijdelijke dood met alle middelen te verdoezelen, de zonde te camoufleren of te ontkennen, het geweten te verdoven en te misleiden. Bij dat alles komen zij zo zorgvuldig sommige richtlijnen na, dat men hen wel formalisten zou kunnen noemen, hoewel zij de Kerk van formalisme beschuldigen en in haar mysteriën slechts uitingen en vormen van bijgeloof zien. Met alles wordt rekening gehouden, behalve met het Rijk van de Mensgeworden God. Aan Zijn geboden en voorschriften alleen stoort de wereld zich niet. De dienst van de wereld zag ik in de manieren van haar volgelingen worden nagekomen met grote nauwgezetheid, maar de dienst van God wordt veronachtzaamd of slecht uitgeoefend. Ach, als ooit de zielen opeisen wat hun verschuldigd is van de kant van de geestelijkheid, die door haar nalatigheid, zorgeloosheid en onverschilligheid zulke grote verliezen heeft toegebracht; wat zal dat voor die nalatigen iets verschrikkelijks zijn! Hadden wij echte priesters, wij hadden ook goede Katholieken… doch Helaas, ze zijn talrijk, die de Heer nogmaals zouden kruisigen indien Hij op aarde terugkwam en een tweede maal predikte wat Hij gepredikt heeft!”

 

U kunt hier de hele pdf downloaden en afdrukken:

Visioenen over de Kerk – A.K. Emmerick

1 reactie »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: