Spring naar inhoud

Over de Misgewaden

Vóór de liturgische veranderingen van het Tweede Vaticaans Concilie was de betekenis van de misgewaden diepzinniger en waren de attributen talrijker, een weergave van de zo rijke traditie van de Katholieke Kerk. De Heilige Mis werd nog meer het Misoffer genoemd (en geen “viering”), om het offerkarakter ervan te benadrukken. Bij de consecratie worden wij namelijk in de geest 2000 jaar terug in de tijd gevoerd, naar Golgotha.

Uit “Eucharistia”, een katholiek gebedenboek  van 1936:

MISGEWAAD

Het amict of schouderkleed is een witte doek, die de priester over de schouders hangt; dit betekent de helm der zaligheid, dat wil zeggen, het vertrouwen in Jezus Christus en herinnert ons aan de doek waarmee men Christus blinddoekte bij Kaïafas.

De albe is een lang, wit linnen kleed dat de priester draagt als teken van reinheid van het hart.

De gordel of het koord, waarmee de priester de albe opbindt, is het zinnebeeld van de zuiverheid.

De manipel of armband herinnert aan de plicht van noch arbeid noch lijden te ontzien.

De stool die hij om de hals hangt en op de borst kruist, betekent de geestelijke macht en de waardigheid van de priester.

Gordel, manipel en stool verbeelden de koorden en zwepen waarmee Jezus gebonden en gegeseld werd.

De kazuifel, zinnebeeld van de liefde, betekent de paarse mantel, waarmee Jezus bij de doornenkroning omhangen werd; de kolom op de voorkant van de kazuifel is de kolom der geseling; en het kruis op de achterkant, verbeeldt het kruis dat Jezus heeft gedragen en waarop Hij voor ons heil is gestorven.

KLEUR DER MISGEWADEN

De witte kleur is het zinnebeeld van de vreugde en van de reinheid. Zij wordt gebruikt op de feestdagen van Onze Heer, van O.L.Vrouw en van de heiligen die geen martelaars zijn. Het is ook de kleur van de Paastijd.

De rode kleur betekent het vuur van de liefde. Het is de kleur van Pinksteren, van de feestdagen der Apostelen en der martelaren, die hun bloed vergoten voor het geloof.

De groene kleur is de kleur van de hoop. Zij wordt gebruikt op de zondagen tussen Pinksteren en de Advent, en van Driekoningen tot Septuagesima.

De paarse kleur, teken van boetvaardigheid, wordt gebruikt tijdens de Advent en de Vasten.

De zwarte kleur, zinnebeeld van rouw en droefheid, wordt gebruikt op Goede Vrijdag, Allerzielen en in de lijkdiensten en de missen van requiem.

De H. Pater Pio in een rode kazuifel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: