Spring naar inhoud

Uit de visioenen van de Zalige A.K. Emmerick: over de zonde en diens afbeelding in dieren

Ik las onlangs in de boeken van de visioenen van de Zalige A.K. Emmerick een interessante gedachte over de zonde en diens afbeelding in de dieren, meer bepaald dieren die onze afschuw wekken.

Ik citeer (Boekdeel IV; Openbaar Leven van de Heer, Hoofdstuk XVII, nr. 1582):

Hier noemde de zienster verscheidene trekken uit het leven van Job, die zij zeer doeltreffend op de lotgevallen van de H. Kerk toepaste, bvb. zijn zitten op de vuilnisbelt; een betekenis hebben ook de vrienden en de dochters van Job. Het beest ‘leviathan’ beduidt, zoals de draak (of de vleesetende dinosaurus), het boze, de zonde, de duivel. Elke zonde heeft haar beeld in een dier; zelfs de kleinste dagelijkse zonden worden door een vreselijk dier verzinnebeeld; ik voor mij zie het dikwijls op of bij personen zitten, die ze bedrijven, of ik zie ze zich aan hun klederen vasthechten. Ook op mijzelf zie ik dikwijls zulke afschuwelijke insecten.

Ook wordt hier verwezen naar Boekdeel III, Hoofdstuk X, nr. 293 en bijbehorend commentaar (over de uitwerking van het Doopsel van Jezus in de Jordaan):

Op enige afstand bemerkte ik op het water van de Jordaan de Satan; een zwarte gedaante als in een donkere wolk en in die wolk zag ik een gewemel van afgrijselijk gewormte en ongedierte, dat zich onrustig om hem verdrong; het was als werd ale kwaad, alle zonde, alle gift uit het hele gewest op het ogenblik dat de H. Geest zich uitstortte, in vormen zichtbaar en als vluchtte het in die donkere gestalte als in zijn oorsprong terug. Het was gruwelijk, maar het verhoogde de onbeschrijfelijke glans, de vreugde, de klaarheid, die zich over de Heer en het eiland (in de Jordaan) uitstortten. De heilige doopvijver schitterde tot op de bodem en alles schitterde op bovennatuurlijke wijze.

commentaar: Het kwaad, de ondeugd, de boze geesten, ziet Katharina, juist gelijk later de H. Joannes Bosco, in de gedaante van walgelijke, vreselijke dieren, monsters, insecten, enz. Soortegelijke beschrijvingen vindt men nog vooral in de nrs. 729, 1924. Ook de H. Teresia gebruikt dezelfde beelden en spreekt van adders, slangen, allerlei giftige dieren.

Denken we ook aan het feit dat de Heer in het Evangelie verwijst naar de Hel als de plaats “waar het vuur niet dooft en de worm niet sterft”. Die ‘worm’ mogen wij wellicht vrij letterlijk zien, daar dit net een beeld van de zonde is, die als een worm knaagt aan het geweten. Vele heiligen die de Hel gezien hebben zagen daar inderdaad allerlei afschuwelijk ongedierte.

Ik heb vooral een hekel aan wespen, toch ook niet toevallig zo’n gruwels van insecten, die net zoals een duivel rond je blijven draaien om je dan op een gegeven moment een steek toe te brengen. Bah!

Maar ja, zoals ik reeds in mijn boek over evolutie schreef: deze wereld is een door de zondeval vervloekte wereld, en zeer veel dieren die we hier zien zijn pas na die zondeval geschapen.

8 Comments »

 1. Adam en Eva waren zich van geen kwaad bewust, temeer omdat er in het begin geen kwaad bestond. Nogal begrijpelijk dat zij daarom voor de verleiding van de slang bezweken zijn. Zij wisten immer niet dat dit serpent kwade bedoelingen had.
  Ja, zij wisten wèl dat ze niet van de ‘Boom der Kennis’ mochten eten, maar als iemand het zó sluw en geraffineerd weet te brengen, zoals de duivel het deed, begrijp ik heel goed waarom ze voor de verleiding bezweken zijn. Nogmaals, ze wisten niet dat de duivel hen verleiden zou, omdat ze het bestaan van de duivel niet kenden.
  In mijn ogen is het daarom onbegrijpelijk en onrechtvaardig dat God, omdat de eerste mensen ongehoorzaam waren, de rest van Zijn schepping gestraft heeft, met o.a. de dood, lichamelijke ongemakken, insecten en ander ongedierte.
  Als iemands voorvader van 5 eeuwen geleden, piraat was geweest, hoe onrechtvaardig is het dan om zijn naar nazaat hier voor te straffen?
  Waarom zouden dan de nazaten van Adam en Eva door God nog steeds gestraft moeten worden, voor hetgeen waar zij geen verantwoording voor droegen?

  Like

  • Dat ligt verborgen in Gods raadsbesluiten. De vervloeking kwam er (eigenlijk door onze stamouders over zichzelf en de schepping afgeroepen), en daarmee dus ook de dood, en de erfzonde, die werd doorgegeven aan de nakomelingen. Bijgevolg is iedereen zondaar (behalve Maria, door Gods beschikking). Het Paradijs (volmaakte schepping zonder dood en lijden) was verspeeld, en moest door Christus’ kruisdood teruggewonnen worden. Dat zal pas ten volle gerealiseerd worden bij zijn Wederkomst, wanneer Hij alles zal voltooien en de verrijzenis zal plaatsvinden. Het is allemaal zo eenvoudig. God is oneindig rechtvaardig en wijs, maar wij snappen zijn besluiten met ons beperkte verstand en onze menselijke geest niet altijd. In dat geval moeten wij als kinderen zijn en het gewoon aanvaarden, erop vertrouwend dat God het beste met ons voor heeft, en een prachtige toekomst voor ons heeft weggelegd, waar nooit een einde aan komt.

   Like

 2. Beste,

  Met interesse lees ik je website. De boeken van A.K. Emmerick bezit ik.

  Kent u Marie Julie Jahenny, mystica van Bretagne? Een absolute aanrader voor onze tijd en de nabije toekomst.

  Vriendelijke groeten, Anne-Marie ________________________________

  Like

  • Ik heb het gelezen. Maar wat heeft Marie Julie Jahenny méér te vertellen dan Leonie van den Dyke? Ik kan alleen maar zeggen dat je eigenlijk elk moment bereid moet zijn om te sterven. Zolang je in vriendschap met God overlijd, heb je niets te vrezen. Wát is nou 100 jaar vergeleken met de eeuwigheid, waar 100 miljoen jaar hetzelfde is als 1 seconde?

   Like

 3. Ik vind het fijn om dit zo te lezen.
  Mijn financiele toestand laat niet toe deze boeken aan te schaffen en ik vindt ze nergens 2de hand of op het internet

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: