Spring naar inhoud

De Rozenkrans is een wapen

Naast het feit dat de Rozenkrans een krans is van rozen – dit zijn de Weesgegroeten – die wij aan de H. Maagd aanbieden, is de Rozenkrans ook een wapen in onze strijd tegen de machten der duisternis. Dit wapen bestaat uit twee delen: het materiële deel en het geestelijk deel.

Stel de materiële rozenkrans voor als dit: het kruis is de loop van het geweer of de mitrailleur en de bolletjes zijn de kogels. We richten de loop naar de duivel en telkens we op een bolletje een Weesgegroet bidden schieten we naar de duivel. Of anders: de rozenkrans is als de slinger van David en de bolletjes zijn de steentjes die we werpen. Telkens we bidden gooien we een steentje naar Goliath (de duivel). Het is dan ook niet voor niets dat de H. Pater Pio zei dat de Rozenkrans het “echte wapen” is.  Inderdaad, het wapen van de soldaat in het leger van Maria. Wij strijden, zoals St. Paulus zegt, niet tegen vlees en bloed, maar tegen boze geesten, de machten der duisternis van deze wereld (Ef. 6,10-18).

Ikzelf kan getuigen over de macht van de Rozenkrans. Toen ik in 2011 weer de draad van mijn geloof oppikte en weer vuriger werd, begon ik af en toe de Rozenkrans te bidden (voor alle duidelijkheid: eigenlijk een rozenhoedje of 5 mysteries). De morgen na de dag dat ik hem dagelijks bad stond de houtkachel in de living ineens naar achter geschoven, en de buis in de schouw geduwd. Er was echter niemand die hem had aangeraakt! Ik wist echter de betekenis hiervan.

De Rozenkrans heeft zo’n macht, dat de Kerk de maand oktober als Rozenkransmaand heeft bestempeld, met op 7 oktober het feest van O.L.Vrouw van de Rozenkrans, of O.L.Vrouw van de Overwinning. Dit was het gevolg van de overwinning van de katholieke alliantie (de Heilige Liga) op de Turken bij de slag van Lepanto op 7 oktober 1571. De Paus wist dat de Heilige Liga materieel in het nadeel was, en riep heel Europa op tot het bidden van de Rozenkans opdat de zege zou behaald worden. Paus Pius V zag in een visioen hoe de overwinning werd behaald en als bedanking aan O.L.Vrouw stelde hij die dag als haar feestdag in. Zo werd de Ottomaanse (Turkse) invasie van Europa tegengehouden.

De H. Maagd riep bij al haar verschijningen (Lourdes, Fatima, Banneux,…) op tot het bidden van de Rozenkrans. In Fatima in 1917 zei ze: “Bid dagelijks de Rozenkrans!” Dit had tot gevolg dat Lucia en Franciscus thuis tegen hun ouders zeiden dat ze elke dag de Rozenkrans moesten bidden, iets wat dus klaarblijkelijk niet gebeurde.

Veel heiligen waren toegewijd aan de Rozenkrans. Zo is er de H. Domincius, die op bevel van O.L.Vrouw deze devotie voor het eerst op bredere manier heeft verspreid. De H. Pius IX zei ooit: “Geef mij een leger die de Rozenkrans bidt en ik zal de wereld veroveren.” St. Franciscus van Sales noemde dit de beste manier van bidden.

Pater Pio droeg de rozenkrans ’s nachts altijd rond zijn arm. Enkele dagen voor zijn dood, toen hij naar bed ging, zei hij tot de broeders die in zijn kamer waren: “Geef me mijn wapen!” En de broeders vroegen verbaasd: “Waar is het wapen? We zien hier niets!”. Pater Pio antwoordde: “Het is in mijn habijt, die je net hebt opgehangen!” Ze voelden en zeiden: “Pater, er is geen wapen in je habijt! We vinden hier enkel je rozenkrans.” Dan zei hij: “En dat is geen wapen?… Het ware wapen!?”

Over de rozenkrans zei hij eens tegen Pater Marcucci: “Met dit wint men de gevechten!”

Hoeveel Rozenkransen Pater Pio heeft gebeden tijdens zijn leven zal niemand ooit weten. Vast staat dat hij er tientallen bad. Hoe hij dat deed, weet ook niemand. Hij antwoordde wel eens: “Waar dient anders de nacht voor?”

Hij beval de Rozenkrans aan al zijn geestelijke kinderen aan en droeg hen op om ze zoveel mogelijk te bidden.

“De Rozenkrans is het wapen van verdediging en verlossing.”

“De Rozenkrans is het wapen ons door Maria gegeven om te gebruiken tegen de truken van de helse vijand.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: