Spring naar inhoud

Over het Derde Gebod van de 10 Geboden en het Eerste Gebod van de H. Kerk

Gelovigen wonen de H. Mis bij.

Ik wil even stilstaan bij twee geboden die met elkaar verweven zijn, en die rechtstreeks verband houden met de Heilige Mis.

Wat zegt het Derde Gebod van de decaloog (de 10 Geboden)? Heilig steeds de dag des Heren. En wat zegt het eerste Gebod van de H. Kerk? Zon- en feestdagen zult gij eren. Wat wil dat nu zeggen?

In de Mechelse Catechismus lezen we dat het eerste gebod van de H. Kerk ons gebiedt om op zondagen en geboden feestdagen naar de Mis te gaan en de zondagsrust te onderhouden. De geboden feestdagen (die niet perse op een zondag vallen) zijn Kerstmis, O.L.H.-Hemelvaart, O.L.Vrouw-Tenhemelopneming en Allerheiligen. De zondagsrust bestaat erin dat men zich onthoudt van lichamelijke werken die niet door gewoonte of noodwendigheden gewettigd zijn (vb. hout verzagen,…).

Wat hier vooral belangrijk is, is dat men, indien er een goede H. Mis in de buurt is, niet nalaat om deze bij te wonen. Indien er geen goede Mis is op de parochie of in de buurt, dan moet men bereid zijn om wat verder te gaan. Heden heeft iedereen een auto, en dus is het opzoeken en bijwonen van een goede Mis die wat verder van huis voor de meesten geen probleem. Ikzelf rijd minstens een kwartier, tot een halfuur om een goede H. Mis bij te wonen. En wie écht geen goede Mis ‘live’ kan bijwonen doet er goed aan om deze via de moderne communicatiemiddelen te volgen, zoals via youtube. Men kan dan een geestelijke communie doen. Het is vooral belangrijk de Mis ‘te horen’. Zo eert men de dag des Heren.

Een oud Communieprentje, waar de essentie van de H. Mis staat op afgebeeld: Christus offert zich aan de Vader, tot verzoening van onze zonden.

Christus offert zich in iedere H. Mis met zoveel liefde. Geven wij Hem onze liefde terug door de Mis bij te wonen en Hem te aanbidden en te danken voor Zijn groot Offer. De Heilige Pater Pio kende de waarde van de H. Mis toen hij zei:

“Het zou makkelijker zijn voor de wereld om te overleven zonder de zon dan zonder de H. Mis.”

2 Comments »

  1. Weeral een sterk en zeer goed artikel, met een uitstekende strategie Michael. Ik hou mijn hart al vast voor witte donderdag waar ze in Stasegem een grote tafel gaan zetten en een maaltijd gaan vieren : priester in het midden en 12 leken errond. Daarna hebben ze het lef om na de ‘eucharistieviering ‘ een eucharistieaanbidding te doen

    Verstuurd vanaf mijn iPad

    >

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: