Spring naar inhoud

Wij zijn als een monstrans

Welke monstrans willen wij zijn? De linkse of de rechtse?

Weinigen staan erbij stil, maar een monstrans is zoals een ziel: zonder Jezus dient ze tot niets, is ze niets. Zonder Jezus is ze leeg, en wordt ze weggestopt in een kast, of op de zolder. De monstrans wordt vergeten, begint te roesten, het bladgoud valt eraf en ze verdwijnt uiteindelijk op de schroothoop om te worden vernietigd.

Wij zijn zoals een monstrans. Indien wij ons niet regelmatig door de biecht zuiveren – zullen wij net zoals een monstrans dof worden, het glas wordt vuil en het bladgoud schilfert af, het zilver oxideert en er komt stof op. Jezus komt niet graag in een vuile, doffe en bestofte monstrans. De monstrans moet schoon zijn en blinken, het glas opgepoetst, zodat Jezus goed zichtbaar is, en wordt geëerd. Wij mensen, zijn een leeg omhulsel, net zoals een monstrans. Zonder Jezus zijn wij nutteloos, niets – zonder de H. Hostie is een monstrans nutteloos. Voordat wij te communie gaan, voordat Jezus in de monstrans komt, moet de monstrans gepoetst zijn, moeten wij gezuiverd zijn. Pas dan komt de H. Hostie waardig in de monstrans, in de ziel. Wij moeten Jezus aanbidden in ons binnenste, Jezus vervult ons en is het doel en middelpunt van ons leven. De monstrans is het doel van de H. Hostie, en de Hostie is er in het middelpunt. Net zoals de monstrans, moeten wij Jezus als het ware uitstralen, moeten wij niet in de kast kruipen, maar voor iedereen zichtbaar zijn. De mensen moeten Jezus in ons kunnen zien, wij moeten Hem tonen aan de wereld – door ons denken, ons spreken, ons zijn, onze goede werken, enz.

De monstrans die zuiver is, en Jezus ontvangt, wordt luisterrijker, wordt mooier, doordat Jezus erin komt. Jezus verheugt zich in zo’n monstrans te komen, om te worden verheerlijkt. In een stoffige en roestende monstrans wordt juist de Hostie bevuild: de Hostie wordt onteerd – net zoals wanneer Jezus komt in een ziel in staat van doodzonde. Laten wij zorgen dat wij ons best doen om een zo waardig mogelijke monstrans te zijn voor Jezus, laten wij zorgen dat wij steeds opgepoetst zijn, en dat ons glaasje, waardoor wij Jezus aan de wereld tonen, steeds helder is.

De H. Pater Pio zei dat de HH. Gedaanten in hem niet vergingen, dat Jezus’ Bloed na de Communie door zijn aderen vloeide, en pater Tarcisio zei dat hij daarom als een monstrans was. De H. Pater Pio zei toen tegen hem: “U zegt het.”

Maar dit geldt niet enkel voor Pater Pio, dit geldt voor ons allemaal. Iedereen is geroepen tot heiliging.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: