Spring naar inhoud

Een nieuw jaar, een nieuwe kans

Vooreerst wens ik alle lezers een Zalig Nieuwjaar. Het voorbije jaar was een jaar waar we liever niet teveel meer op terugblikken, behalve dan misschien voor de mooie momenten die God ons gegeven heeft, de genaden etc. God is en blijft ons nabij. Maar 2022 biedt weer een nieuwe kans, een kans om het beter te doen, een kans om heiliger te worden.

Ik was vooral geraakt door de homilie van Pater Schneider (uit Mönchengladbach), die op 26 december zijn laatste Mis deed in Brugge, waarin hij ons aanmaande om in het komende jaar ons meer op Jezus te richten en ons minder druk te maken over al dat negatief nieuws. We worden er niet beter van, integendeel. En maakt het wat uit als we nu weten wat Rutte of De Croo, Van Ranst of Van Dissel nu weer gezegd heeft, of niet? We frustreren ons gewoon, we zijn weer geërgerd en maken ons weer kwaad. En we hebben weer onze vrede verloren. Maar wat voor zoden brengt dat aan de dijk voor ons geloof?

Ook een andere goede priester heeft het tegen ons reeds gezegd: maak u zo druk niet om al dat negatief nieuws.

Het best is onze blik gericht houden op de Heer, en vooral bezig te zijn met wat Hem aanbelangt. Ons geestelijk leven een ‘boost’ geven, door geestelijke boeken te lezen (bvb. dagelijks een stukje uit ‘De Navolging van Christus’), of eens wat meer in de Bijbel te lezen. Door meer tijd te gaan spenderen bij de Heer in het Heilig Sacrament.

Ook moeten we ons niet spiegelen aan diegenen die slecht bezig zijn – aan de modernisten of de ongelovigen – en dan zeggen: ‘Ik ben goed bezig’. Dan zijn we geneigd een groot gedacht van onszelf te krijgen, tevreden te zijn met onszelf, en te denken dat we reeds heilig zijn, terwijl we dat niet zijn. Zo gaan we er niet geraken. Zo heeft Christus het ons niet geleerd. “Wees heilig zoals uw Vader in de Hemel heilig is”, was zijn gebod. Dat is een hele opgave, omdat God de Vader één en al heiligheid is. Er is dus ongetwijfeld nog veel werk aan de winkel bij ieder van ons.

Hoe kunnen we hieraan best beginnen? Eerst en vooral door naar de heiligheid te verlangen. Men moet een verlangen hebben om heilig te worden. “Welke dag zal uw dag zijn op de almanak?,” zei de Zalige Pater Paquay. Een verlangen om steeds beter te worden, de gebreken te bestrijden en te overwinnen, en zo voort te gaan op de geestelijke trap. Zijn we vorig jaar wat ter plaatse blijven trappelen? Dan is nu de tijd gekomen om te zeggen: “Ik wil omhoog op die trap!” We zijn niet op deze ‘ballingsaarde’ om hier gelukkig te worden, maar om hier heilig te worden.

We spiegelen ons best aan de heiligen, meer bepaald aan de heiligen die bij ons passen. Niet aan overleden vrienden of familie die misschien nog jaren in het vagevuur (hebben) moeten boeten. Kijken we op welk gebied we nog tekort schieten, waar we nog gebreken vertonen, en vragen we die heiligen om ons te helpen. Voor huisvaders kan dat de H. Jozef zijn, de H. Joachim, maar ook vele anderen; voor moeders en echtgenotes de H. Monica, de H. Maagd Maria, de H. Anna, de H. Godelieve, de .H. Ida van Boulogne,… En voor priesters zijn dat onder meer: de Zalige Priester Poppe, de H. Johannes Bosco, de H. Jean Marie-Baptiste Vianney (Pastoor v. Ars). Maar ook ons spiegelen aan wat Jezus ons leerde in het Evangelie.

Kijken we welke deugden zij hadden, welke levenswijze zij nastreefden, en kijken we bij onszelf: wat kan er nog beter?

Vaders en moeders: Leef ik reeds meer onthecht? Voed ik mijn kinderen op in de geest van de katholieke traditie, onderricht ik hen in het geloof en leer ik hen Jezus en Maria liefhebben? Tracht ik meer mijn geduld te bewaren, liefdevol te zijn?

Priesters: Wat kan er nog beter in mijn priesterlijk leven? Kan ik bvb. nog wat verbeteringen aanbrengen aan hoe ik het Allerheiligste Misoffer opdraag? Kan ik meer tijd besteden aan geestelijke lezing, inwendig gebed, aanbidding van het H. Sacrament?

Enkel zo zullen we zelf de heiligheid bereiken. We moeten geen kopie van een heilige worden, maar de heiligen zijn er om ons de weg te wijzen. We moeten niet tevreden zijn met halfslachtigheid.

“Ik sterf liever dan God maar half te dienen.”

“Mij aanpassen, ik wil wel, maar ik heb er een walg van. Pater, mij aanpassen aan de bestaande gewoonten? O Jezus, ik brand van verlangen om mij aan te passen aan Uw Evangelie, aan Uw raden, aan Uw voorbeeld. Aan U en aan Uw heiligen wil ik mij aanpassen … Maar mij aanpassen aan een kleine vuige maat, niet Uw maat, hoe lastig zal dat gaan? Gij hebt toch maar één Evangelie … Geen half Evangelie!”

Zalige Priester Poppe (1890-1924)

Voorwaarts! Tot in de Hemel!

2 Comments »

 1. Beste Michaël Dekee

  Voor alle katholieken die geen vader, moeder of priester zijn verwijs ik o.m. naar
  Zr. Faustina.

  Ook voor u een gezegend 2022

  Jeanny Severijns, Nederland

  Like

 2. Hartelijk dank! Voor jullie ook een gezegend 2022 en mooi geschreven in uw wensen, waarheid! Ja, we gaan pater Shneider missen, maar hij komt nog in Bierbeek hé, mooie zondagsuitstap, maar voor de kindjes misschien wel wat lang in de auto…ofwel eens stoppen onderweg…maar ja in de zomer is het dan ook aangenamer 🙂

  Vrede en alle goeds, Katrien

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: