Spring naar inhoud

De Heilige Veronica Giuliani: het boek is af

Het boek over het leven van de H. Veronica Giuliani, de grote Italiaanse 17de-eeuwse mystica, is klaar en verkrijgbaar. Graag wil ik jullie het verhaal brengen van hoe het boek tot stand kwam, slechts tot meerdere eer en glorie van God en zijn dienares St. Veronica.

Een hele tijd geleden, in het voorjaar van 2021, stootte ik op Youtube op een heel mooie film over het leven van een zeer grote Italiaanse heilige: de H. Veronica Giuliani. De film was toen pas uitgekomen.

Kort daarna publiceerde ik op deze site een korte samenvatting van haar leven in drie delen. Het eerste deel publiceerde ik op 6 mei 2021. Op 18 mei publiceerde ik deel twee.

Op 19 mei had ik ’s morgens een heel bijzondere droom:

Ik ging een kapel binnen om daar iemand te ontmoeten. Ik had mijn rugzak mee. Neergezeten op een stoel bedankte ik St. Franciscus van Assisi en nog een andere heilige voor deze aanstaande ontmoeting. Toen kwam er een jonge vrouw binnen, en ik voelde onmiddellijk mijn eigen kleinheid in vergelijking met haar grote heiligheid; zij was een grote en heilige ziel. Ze sprak Italiaans, maar ik verstond natuurlijk geen Italiaans. Ik begon dan maar in het Engels, maar tenslotte begrepen we elkaar. Zij ging haar leven vertellen, en ik moest notities nemen. Ik had een kladblok en ik vroeg haar om een pen; ik zei dat ik wat kernwoorden ging noteren in het Italiaans, en dat zij dan maar de rest moest vervolledigen, waarmee ze akkoord ging.

Vervolgens werd ik wakker, geheel onder de indruk van deze droom, met een diepe vrede in mij, en een grote liefde voor deze heilige persoon. Dan werd mijn ingegeven/gezegd: dit was de Heilige Veronica Giuliani. Dat was ook de reden dat ik St. Franciscus van Assisi bedankte; want zij was capucijnernon, en dus Franciscaans.

Hieruit begreep (voelde) ik dat God wilde dat ik mij zou bezighouden met haar levensbeschrijving te vertalen in het Nederlands en haar hier bekend te maken (want er bestonden nog geen boeken over haar in het Nederlands), naast de drie delen die ik reeds over haar wilde publiceren op deze site. Ik dacht toen: hoe begin ik daar aan? Een Italiaans werk kopen en beginnen vertalen?

Intussen publiceerde ik op 8 juni het derde deel van de samenvatting van haar leven.

Maar na wat opzoeken vond ik een ingescand boek over haar leven op Google Books uit 1839 in het Engels, met inderdaad fragmenten of citaten uit haar dagboek. Ik ben aan de vertaling begonnen en iemand anders heeft mij heel erg geholpen met de vertaling (en heeft een heel groot deel van het werk op zich genomen, mede omdat ook hij een grote liefde voor deze heilige kreeg, en omdat hij beter talent dan ik had om het soms wat archaïsch 19de-eeuws Engels in hedendaags Nederlandse tekst om te zetten). Ik heb tenslotte voor de finale afwerking van het boek gezorgd.

Het boek is nu klaar en verkrijgbaar als een linnen hardcover met goudbedrukking en wikkelkaft voor de prijs van 21 euro (excl. btw en verzending). Het telt 339 blz.

Dit is volgens mij de betekenis van de droom zoals die is uitgekomen:

  • Ik sprak in het Engels tegen haar: dit wijst zowel op het Engelstalige artikel welke ik vertaalde en publiceerde, als op het Engelstalige boek over haar dat ik zou vinden en beginnen vertalen
  • Er was sprake van notities nemen: bij nader inzien is dit boek inderdaad slechts ‘wat notities’, zoals in de droom, want hoewel het reeds veel bevat, moeten we in gedachten houden dat haar dagboek meer dan 20.000 bladzijden bevatte!
  • Het feit dat ik wat kernwoorden ging noteren en zij de rest zou aanvullen, duidt volgens mij op het feit dat ik heel grote hulp bij de vertaling kreeg, en het bestaande werk inderdaad hier en daar wat werd bijgewerkt of aangevuld waar het paste of nodig was.

Moge zij door dit boek bekend worden in onze contreien. Gaarne willen wij van de uitgeverij een beroep op jullie doen voor de verdere verspreiding. Koop een exemplaar, geef een boek cadeau weg aan iemand…

Het boek kan HIER besteld worden op LULU.

Wie niet bij machte is zelf op LULU een boek te bestellen kan mij altijd contacteren, dan bestel ik er een aantal (zoals bij al onze boeken worden ze slechts gedrukt na bestelling). Maar reken dan wel op extra verzendkosten (tenzij het wordt afgehaald). Bestellen kan dan via mail of contactformulier van mijn website.

Gods zegen, en moge de H. Veronica ook voor jullie voorspreken in deze tijd!

O Heer Jezus Christus, die de Heilige Veronica verheerlijkte door de tekenen van Uw lijden, schenk ons de genade om ons vlees te kruisigen en zo waardig te worden om de vreugden van de eeuwigheid te bereiken. Die leeft en heerst voor eeuwig en altijd. Amen.

Heilige Veronica Giuliani, bid voor ons!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: