Spring naar inhoud

Eerbied in Gods huis! Uit een ‘Zonneland’ van 1925…

Een hele mooie tekst genomen uit ‘Zonneland – tijdschrift van den Eucharistischen Kruistocht’ van 8 maart 1925 – 98 jaar geleden!

In elk dorp staat een kerk… het grootste en het schoonste gebouw van de hele parochie… ja nog kostelijker dan het kasteel van mr. den Graaf en mr. de Burgemeester.

De kerk is het huis van God

Waarom is elke kerk zo schoon? Weet ge dat? Ah! de Kerk is het Huis van God. In het H. Tabernakel woont Jezus Christus. Hij is waarlijk tegenwoordig in de H. Hostie. Hij verblijft daar dag en nacht. En Jezus is de Koning der koningen. Jezus is de Schepper van hemel en aarde. Jezus is God. De kerk moet schoon zijn… de kerk moet groot zijn… de kerk moet kostelijk zijn… uit eerbied voor God. O! Welk een heilige plaats is de kerk. Daar woont de allerheiligste Jezus, de heiligheid zelf. En daarom heeft de bisschop de kerk gewijd, binnen en buiten, uit eerbied voor God.

Weest eerbiedig!

Kruistochters, strijdertjes van Jezus, de H. Hostie-Koning van het Tabernakel… weest eerbiedig in Jezus’ heilig Huis!

  • Wanneer ge naar de kerk gaat… wanneer ge aan de kerkdeur komt, zwijgt dan aanstonds… klapt (spreekt) niet meer voort… De jongens nemen hun klakske of hun mutske af… uit eerbied voor Jezus.
  • Wanneer ge binnengaat… loopt niet… stoot elkander niet… doet de kerkdeur dicht zonder geluid te maken… uit eerbied voor Jezus.
  • Ga dan zedig en stil naar het wijwatervat… steekt de toppen van de vingeren – niet de hele hand – in het gewijd water… maakt langzaam uw kruisteken… want ge komt in Jezus’ Huis.
  • Blijft niet achteraan in de kerk, maar komt naar voren… heel dicht bij Jezus. Kijk niet rond naar de andere kinderen… maar naar het Tabernakel… Jezus is daar, en ziet u.
  • Knielt eerbiedig, met de rechter knie tot op de grond… ziet naar Jezus en zeg: “Geloofd zij Jezus Christus” of “Lieve Jezus hier ben ik” of “Lieve Jezus, zegen mij”, enz…. Jezus luistert.
  • Wanneer ge op uw plaats zijt… praat niet met de andere kinderen… ziet niet om… speelt niet met uw paternoster of uw kerkboek… bidt vurig… spreekt met Jezus en Maria… Kijk naar de priester, aan het altaar… Ge zijt Jezus’ Kruistochter, vergeet het niet!

Kinderen! Weest vol eerbied in Gods huis! En doet nooit in Jezus’ Huis wat ge niet zoudt durven doen in het huis van een heer uit uw dorp!… O Maria! Gij die altijd zo eerbiedig waart voor Jezus, uw goddelijk Kind, verkrijg voor alle kinderen een diepe eerbied in de Kerk.

B.V.

Uit: Zonneland, uitgave der abdij van Averbode, Tijdschrift van den Eucharistischen Kruistocht, 6e jaar – 8 maart 1925, nr. 10.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: