Spring naar inhoud

De verschijningen van de H. Maagd te Banneux

banneux

Banneux is een gehucht van Louveigné in de gemeente Sprimont, op een twintigtal kilometer van Luik. In 1933 telt Banneux 325 inwoners. Het is geen zelfstandige parochie. Daarom is de dienstdoende priester geen ‘pastoor’ maar ‘kapelaan’.

In januari 1933 is Mariette Beco 11 jaar oud. Ze is de oudste van zeven, geboren op 25 maart 1921. Het gezin leeft in moeilijke omstandigheden in een alleenstaande arbeiderswoning, een beetje afgelegen van de weg, buiten het dorp aan de rand van het bos.

Zondag, 15 januari 1933

Mariette kijkt door het venster en tuurt in de duisternis, wachtend op de thuiskomst van haar broer Julien. Een licht trekt haar aandacht. Ze zegt tegen haar moeder: “Ik zie een dame in de tuin!”. Maria wenkt het kind, maar Mariettes moeder verbiedt haar naar buiten te gaan. Maria verdwijnt zonder iets te zeggen. Na deze eerste verschijning ondergaat Mariette een bekering en gaat ze terug naar de catechismusles, waar ze snel vorderingen maakt.

Woensdag, 18 januari 1933

Maria leidt het kind naar de bron. Zij zegt: “Steek uw handen in het water. Deze bron is Mij voorbehouden. Goede avond. tot weerziens.” Mariette steekt haar handen in de bevroren plas en verliest er haar rozenkrans, die men ’s anderendaags terug vindt. De vader van Mariette vertelde: “Morgen ga ik te biechten en te Communie.” Dat was de tweede bekering.

Donderdag, 19 januari 1933

Mariette vraagt: “Wie bent u, mooie Dame?” Maria antwoordt: “Ik ben de Maagd der Armen.” Dan leidt Maria het kind weer naar de bron en zegt: “Deze bron is voor alle naties, voor de zieken. Ik zal voor je bidden. Tot weerziens.”

banneux2

Mariette Beco en haar broer René.

Vrijdag, 20 januari 1933.

Mariette vraagt: “Wat verlangt u, mooie Dame?” Maria antwoordt: “Ik zou een kleine kapel willen.” Maria legt Mariette de handen op en zegent haar, waarbij ze het bewustzijn verliest. Dan stijgt Maria weer ten hemel.

Zaterdag, 11 februari 1933

Maria leidt het kind naar de bron en zegt: “Ik kom het lijden verlichten. Tot weerziens.” Mariette vraagt wenend aan haar vader wat ‘verlichten’ betekent.

Woensdag, 15 februari 1933

Mariette vraagt: “Heilige Maagd, mijnheer kapelaan heeft me gezegd u een teken te vragen.” Maria antwoordt: “Geloof in mij, en ik zal in u geloven. Bid veel. Tot weerziens.” Maria heeft Mariette een geheim toevertrouwd.

Maandag, 20 februari 1933

Mariette zit geknield in de sneeuw en bidt het rozenhoedje omringd door acht personen. Maria leidt het kind voor de vierde maal naar de bron en zegt ernstig: “Mijn lief kind, bid veel. Tot weerziens.” Mariette weent, want Maria is ‘te vlug weggegaan.’

Donderdag, 2 maart 1933.

Maria bezoekt Mariette voor de laatste maal. Het regent hard, maar tijdens het rozenhoedje stopt het plots met regenen. Zij geeft haar hoogste titel te kennen: “Ik ben de Moeder van de Verlosser, Moeder van God. Bid veel. Adieu.” Maria legt het kind de handen op, zegent het en stijgt weer op ten hemel. Achteraf zei Mariette onder tranen: “Ze heeft me vaarwel gezegd, ik zal haar niet meer terugzien!” Later voegde ze daar nog aan toe: “Onze Lieve Vrouw heeft slechts één woord teveel gezegd: ‘Adieu’.”

Reeds datzelfde jaar werd er een verschijningskapel gebouwd, en Leon Jamin maakte het eerste schilderij. Hij moest er 5 versies van maken vooraleer het werd goed bevonden door Mariette. In augustus 1935 werd dit schilderij vervangen door het drieluik dat heden nog steeds te bewonderen is.

20160722_111432[1]

Bron: Banneux- De Maagd der Armen , Auguste Reul, Drukkerij Wagelmans-Wezet, 2008

1 reactie »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: