Spring naar inhoud

Het Scapulier van Onze Lieve Vrouw van de Karmel

Het scapulier van Onze Lieve Vrouw van de Karmel vindt zijn oorsprong bij de paters Karmelieten. Deze leefden aanvankelijk op de berg Karmel in Palestina. Toen ze overkwamen naar Europa maakten ze een grote crisistijd door. Volgens de overleveirng nam daarom de toenmalige overste van de Karmelorde, de heilige Simon Stock, zijn toevlucht tot Onze Lieve Vrouw, die hem te Aylesford in 1251 verscheen. Ze wees hem op zijn scapulier en beduidde dat dit voortaan een teken zou zijn van haar moederlijke bescherming. Wie het karmelietenscapulier draagt zal ze met bijzondere genaden helpen ter zaligheid, spoedig verlossen uit het vagevuur en vrijwaren van de Hel.

Naderhand werd het karmelietenscapulier aangepast voor leken, in verkleind model, zoals het thans door een priester, meestal bij het doopsel, wordt opgelegd. In 1910 liet Pius X toe dat het stoffen scapulier vervangen wordt door een scapuliermedaille waarop de afbeeldingen van Jezus en Maria gegrift staan. Het scapulier is niet enkel het “kleed van Maria”, teken van haar moederlijke bescherming, het is ook een livrei, of uniform, teken van onze toewijding aan haar. Is het stoffen scapulier een mini-uniform, de scapuliermedaille is ons mini-schild. Dragen we het scapulier daarom met godsvrucht, als blijvend teken van onze verbondenheid met Maria en haar goddelijke Zoon Jezus.

Antifoon: Verheven Moeder van God, luister van de Karmel, bekleed met uw deugden het volk dat U is toegewijd; bewaar het altijd voor alle gevaren.

Bron: Prentje uitgeven door de Zusters Karmelietessen, Kortrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: