Spring naar inhoud

Leonie Van den Dijck en O.L.Vrouw van Smarten te Onkerzele

Daags na het feest van de Kruisverheffing vieren wij het feest van O.L.V. van Smarten, op 15 september. Op dit feest herdenken wij de Zeven Smarten, of Weeën, die Maria gekend heeft tijdens haar aardse leven. Een plaats waar O.L.Vrouw van Smarten een bijzondere verering geniet is het Vlaamse Onkerzele.

De Moeder Gods verscheen daar in 1933 meermaals aan Leonie Van den Dijck, moeder van dertien kinderen, waarvan er nog negen in leven waren. Maria vroeg Leonie ervoor te zorgen dat de ommegang ter ere van O.L.V. van Smarten opnieuw in het dorp georganiseerd zou worden. Daarbij wilde de H. Maagd dat de kapelletjes die de zeven smarten uitbeelden gerestaureerd of opnieuw opgebouwd zouden worden. O.L.Vrouw tekende met haar voet ook een grondplan van een kapelletje uit die Zij graag ter ere van Haar op de verschijningsplaats wilde – “De kapel mag klein zijn, maar volgens de liefde welke men betonen wil, mag zij ook groter zijn.” De nieuwe kapel is er in mei 1998 ingewijd.

Aangezien deze verschijningen in Onkerzele kort na de verschijningen in Beauraing en Banneux plaatsvonden, werd het nieuws eerder met spot en hoon in de pers gebracht. Vele mensen konden niet geloven dat Onze Lieve Vrouw nu voor de derde keer op een plaats in België verscheen en de pers werkte dit ongeloof nog meer in de hand. Desondanks kende Onkerzele een grote aantrek aan bedevaarders tijdens de Hemelse Verschijningen aan Leonie aan de kapel met Lourdesgrot in de Kampstraat. Velen waren dan ook getuige van de drie zonnewonderen die er in december 1933 en januari en februari 1934 plaatsvonden.

In totaal waren er 36 openbare verschijnen van Maria aan Leonie aan de kapel. De Moeder Gods verscheen er als O.L.V. van de Armen, O.L.V. met Haar Onbevlekt Hart, O.L.V. van Smarten en als Koningin van de Rozenkrans. Nadien had Leonie nog talloze private verschijningen van de H. Maagd en van Haar Goddelijke Zoon. Leonie was een bijzonder begenadigde. Zo aanschouwde zij tal van visioenen en kon zij zich in de geest over de hele wereld verplaatsen. Zij bezat dan ook een grote kennis over Bijbelse geschiedenis en toekomstige gebeurtenissen, maar ook over het leven van haar vrienden die vaak versteld stonden wanneer Leonie exact het gebeurde kon vertellen, terwijl ze daar onmogelijk iets over kon weten. Leonie liep niet te koop met hetgeen de Heer haar openbaarde, zo had ze het moeilijk met nieuwsgierigheid en klapte ze vaak dicht wanneer men begon door te vragen over hetgeen haar geopenbaard was. Zij deelde ook haar ervaringen niet met diegenen die meenden zelf de waarheid in pacht te hebben en daarmee de Kerkelijke Leer ondermijnden. Veel van Leoniekes visioenen mochten op haar vraag pas openbaar gemaakt worden na haar dood. Zij voorspelde in haar leven de dood van Koning Albert I en deze van Koningin Astrid. Ook had zij gewaarschuwd voor de tweede Wereldoorlog en enkele bijzonderheden die tijdens deze oorlog zouden plaatsvinden. Ze had tevens voorzegt dat zij na haar dood niet snel zou vergaan. Dit klopte, toen men haar 23 jaar later opgroef, was haar lichaam nog intact.

 

Leonie was een echte offerziel. Zij bad haast voortdurend de Rozenkrans en bracht dag en nacht boete. Jarenlang sliep zij ’s nachts op de harde vloer om de zonden van haarzelf en haar familie uit te boeten. Haar leven kende opmerkelijke perioden van vasten, waarbij zij naast enkele druppeltjes tonicum, opgelost in water, geen voedsel aanraakte. Zij was dan, buiten de H. Communie, zelfs niet in staat om vast voedsel in te slikken. Hoewel dit minder geweten was, droeg zij ook de Heilige Kruiswonden van Jezus. Vooral de zijdewonde deed haar enorm lijden, zodanig dat ze deze wonde zelfs voor haar familie verzweeg.

De oproep van Onze Lieve Vrouw te Onkerzele was heel eenvoudig: “Bidt en doet boete.” Leonie herhaalde deze boodschap talloze keren, maar tevergeefs – slechts weinigen luisterden naar deze Hemelse oproep, met alle gevolgen van dien…

Elke eerste zaterdag van de maand kan men terecht in Onkerzele voor de H. Mis en de Ommegang van O.L.V. van Smarten. De H. Mis is om 15:00h, daarna, om 16:00 kan men zich naar het kapelletje in de Kampstraat begeven, waar de verschijningen plaatsvonden,om de ommegang mee te volgen. Tijdens de ommegang wordt de Rozenkrans gebeden en wordt gemediteerd over de zeven weeën van Maria. De ommegang eindigt vóór de grot met de Litanie van Onze Lieve Vrouw, daarna volgt de zegen van de priesters. Na de ommegang gaat men gezamenlijk bidden bij het graf van Leonie. Ook het huisje van Leonie kan achteraf bezocht worden.

Naast de eerste zaterdagen wordt hetzelfde programma uitgevoerd op 15 september – feestdag van O.L.V. van Smarten, en op 23 juni, sterfdag van Leonie Van den Dijck.

Leonie heeft ervoor gezorgd dat haar visioenen en openbaringen opgeschreven werden, zodat deze na haar dood konden uitgegeven worden. Voor deze taak had zij een zekere meneer Gustaaf Schellinck uit de grote groep bedevaarders gepikt. Meneer Schellink wist niet wat hem te wachten stond toen Leonie hem zij dat hij regelmatig zou moeten langskomen. In de loop van de jaren werd hij een hartsvriend van Leonie, waar zij veel aan toevertrouwde. Mr. Schellinck hield alles nauwgezet bij en publiceerde op basis van zijn aantekeningen een boek over Leonie na haar dood. Dit boek werd in 1994 opnieuw uitgegeven door de kleinkinderen van Leonie en is nog steeds verkrijgbaar.

Hieronder een fragment uit het boek, Deel III – hoofdstuk 4, over de zielen van het Vagevuur. Leonie vertelt aan meneer Schellinck:

… Het is voor ons allen een grote en dwingende plicht, dikwijls voor de zieltjes van het vagevuur te bidden. Zij kunnen voor zichzelf niets doen, terwijl wij, door onze gebeden, hun lijden aanzienlijk kunnen verlichten en verkorten. Hoe meer zieltjes wij helpen verlossen uit het vagevuur, hoe meer vrienden wij ons maken vóór de troon van God. Één zieltje door ons uit het vagevuur gered, zou niet meer kunnen dulden dat ze we zouden verloren gaan. Als één zieltje reeds in staat is om ons zo te helpen, dat we van onze gelukzaligheid verzekerd zijn, wat moet het dan zijn voor dezen die zich talrijke vrienden hebben gemaakt vóór Gods Troon…

Bron: SCHELLINCK Gustaaf, Het Wonderbare Leven van Leonie Van den Dijck, Uitgave van de kleinkinderen van Leonie samen met het “Komiteit voor de zaak Leonie Van den Dijck z.g.” te Onkerzele, 1994


Foto’s zelf genomen op 15 september:

Eén van de staties van de Ommegang van de Zeven Smarten van Maria te Onkerzele (daterend uit de 17de eeuw).

Verschijningskapelletje.

Graf van Leonie Van den Dijck met vele dankbetuigingen.

Woonhuis van Leonie Van den Dijck, nu een klein museumpje.

2 Comments »

    • Hallo,
      dit boek kan gekocht worden in het huisje zelf, maar ook via ‘Komiteit voor de zaak Leonie Van den Dijk z.g.’: Kampstraat 35, 9500 Onkerzele; of bij Jacobs. F., Maurits Sabbestraat 113, 2800 Mechelen (015/20.50.81).

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: