Spring naar inhoud

Ik vraag om jullie gebed om Jezus ‘te redden’

Enige bestaande foto van het reliekschrijn, genomen in 1949. Het schrijn bevat naast relieken van het H. Kruis een stuk van een miraculeuze Hostie. Foto: BaLat

Nee, ik weet het wel, Jezus is onze Redder, maar ik wil Jezus in zijn heilig Sacrament redden/ laten weghalen uit een museumdepot.

Korte geschiedenis

In Middelburg gebeurde in 1374 in het Augustijnerklooster aldaar een Eucharistisch Mirakel, toen iemand in staat van doodzonde te Communie ging en op de hostie beet. De Hostie veranderde in vlees en begon te bloeden. De priester haalde de Hostie uit zijn mond en bracht die in veiligheid.

Nadat de aartsbisschop van Keulen, Frederik III, van het Eucharistisch wonder van Middelburg had vernomen, liet hij nog in 1374 het Sacrament van Mirakel overbrengen naar de dom van Keulen. Korte tijd later werd de reliek overgebracht naar de Augustijnenkerk van Keulen, alwaar het werd uitgesteld ter aanbidding door de gelovigen. In 1380 verzochten de Augustijnen uit Leuven om een deel van de Hostie. Na drie dagen van intensief en collectief gebed ontdekte men dat de Mirakelhostie zich in twee delen had gesplitst: zo kon een deel in Keulen blijven (waar het later in de Sint-Albanskerk terecht kwam), het andere deel werd naar Leuven overgebracht. In Leuven ontstond een rijke verering, waaraan onder meer een broederschap (vanaf 1426) en ettelijke aflaten werden verbonden. Op 15 juni 1435 werd door de bisschop van Luik, Jan van Heinsberg, goedgekeurd dat jaarlijks op de eerste zondag na Pinksteren in Leuven een processie werd gehouden ter ere van het Sacrament van Mirakel. Nadat de Augustijnen, tijdens de Franse overheersing die volgde op de Franse Revolutie, Leuven hadden verlaten, werd de Hostie in 1803 overgebracht naar de Sint-Jacobskerk. Deze kerk werd echter in 1963 gesloten wegens de bouwvallige toestand ervan.

Waar is het mirakel naartoe?

De bouwvallige Leuvense Sint-Jacobskerk is sedert 1963 gesloten, dus het schrijn met de miraculeuze Hostie kan niet meer in die kerk aanwezig zijn.

Op de website van het broederschap van het Heilig Sacrament van Hasselt vroeg men zich ook af waar dit reliekschrijn met het Mirakel naartoe is sinds de sluiting van de bouwvallige St.-Jacobskerk in 1963:

Waar dit Sacrament van Mirakel wordt bewaard sinds de kerksluiting, is me niet bekend. Als student heb ik nooit iets van een verering voor dit mirakel gehoord of gezien in Leuven.

Het was op de website van het Nederlandse Meertens Instituut dat ik meer te weten kwam over het relaas van het wonder en de mogelijke huidige verblijfplaats van het schrijn, toen ik deze zomer opzoekingswerk verrichte rond het Mirakel van Middelburg, voor een tentoonstelling over Eucharistische Mirakelen in Nederland en België:

De St. Jacobskerk is sedert enkele decennia gesloten en verkeert in bouwvallige staat. De reliekhouder met het – voorheen Middelburgse, thans Leuvense – ‘Sacrament van Mirakel’ is tijdelijk in bruikleen bij Museum Van der Kelen-Mertens, eveneens in Leuven.

Echter, dit stuk werd nooit teruggegeven, en bevindt zich tot op heden in het depot van dat museum (dat inmiddels van naam is veranderd en nieuwe gebouwen kreeg). Toen ik het museum contacteerde bevestigden ze mij dit:

Hartelijk dank voor uw aanvraag, die ik via mijn kreeg collega doorgestuurd. De reliekhouders geassocieerd met het heilig Sacrament van Mirakel uit de Leuvense Sint-Jakobskerk zijn inderdaad in bewaring in het museumdepot van M.

Het schrijn kon niet worden gefotografeerd, daar het in stukken wordt bewaard en eerst moest opgepoetst en geassembleerd worden. Dit ging eind vorig jaar afgerond zijn. Ik heb het verder laten rusten, tot nu.

Betreffende paneel van de tentoonstelling.

Jezus in dit ‘Sacrament van Mirakel’ hoort namelijk niet thuis in een stoffig depot, maar in Zijn Huis, in een Kerk!

Ik heb nu een brief geschreven namens de werkgroep Vox Populi van het Katholiek Forum, naar de deken van Leuven, met de vraag om hier iets aan te doen. Er kwam geen antwoord. Vervolgens nam er een andere, jonge priester met mij contact op die voorstelde om contact op te nemen met de organisator van de Leuvense sacramentsprocessie (dat sinds een aantal jaar weer in het leven werd geroepen). Een eerste stap zou kunnen zijn om het schrijn te laten meedragen in deze processie. Indien er genoeg interesse is gewekt, kan vervolgens gekeken worden om het Broederschap terug herop te richten. Vervolgens kan het schrijn dan permanent gerecupereerd worden en ter verering uitgesteld worden. Ik heb nog geen antwoord gekregen van de organisator, maar voordat ik nog van die andere priester een antwoord had gekregen, kreeg ik een droom waarin een Stem mij vertelde dat het schrijn dit jaar zou meegedragen worden in de sacramentsprocessie. Ik was hier door aangenaam verrast, en zeker toen de priester naderhand zijn voorstel deed.

Vandaar dat ik jullie wil vragen om hiervoor mee te helpen bidden.

Tot meerdere eer en glorie van God.

3 Comments »

  1. Ik was ook heel verrast toen ik ontdekte dat er nog zo een sacrament van mirakel was in Leuven waar ik nog nooit van gehoord had tijdens mijn studententijd. Dank voor uw moeite om het verder uit te vissen en ervoor te gaan!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: