Spring naar inhoud

Uit de Navolging van Christus: Het vermijden van overtollig gepraat

De Navolging van Christus

Eerste Traktaat – Nuttige wenken voor het geestelijk leven

Hoofdstuk 10: Het vermijden van overtollig gepraat.

Mijd het rumoer van de mensen zoveel ge maar kunt, want de bemoeienis met wereldse dingen bezorgt ons veel hinder, ook al worden ze met een oprechte bedoeling ter sprake gebracht. Wij raken namelijk zo gauw besmet door de ijdelheden, en wij verstrikken er ons zo gemakkelijk in. Ik zou willen, dat ik vaker gezwegen had en niet onder de mensen had verkeerd. Maar waarom praten wij eigenlijk zo graag en vertellen elkaar verhalen, terwijl wij toch zo zelden zonder letsel van ons geweten tot de stilte terugkeren? De reden waarom wij zo graag praten is deze, dat wij door dat wederzijds gepraat troost bij elkaar trachten te vinden en ons hart hopen op te beuren, dat door velerlei gedachten is bezwaard.

En met een bijzondere voorliefde praten en denken wij over die dingen waar wij veel van houden of naar verlangen of waar wij ons door gehinderd voelen. Maar helaas, wij doen het vaak zinloos en zonder vrucht. Want die uitwendige troost doet geen geringe afbreuk aan de innerlijke, goddelijke troost. Daarom moeten wij waken en bidden (vgl. Mat. 26,41) opdat onze tijd niet ongebruikt voorbijgaat. Wanneer spreken geoorloofd en wenselijk is, spreek dan stichtende dingen.

Onze slechte gewoonten en de onverschilligheid voor onze geestelijke voortgang houden nauw verband met de onbewaaktheid van onze mond. Overigens wordt onze geestelijke voortgang niet weinig bevorderd door vrome en ernstige gesprekken over geestelijke dingen, vooral daar waar mensen één van ziel en geest in God tezamen zijn.

Uit: Thomas A. Kempis – de Navolging van Christus 

3 Comments »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: