Spring naar inhoud

Uit de visioenen van de Zalige A.K. Emmerick over het Oud Verbond: IV. De Boom des Levens en de Boom der Kennis van Goed en Kwaad

Midden in de lichtende tuin zag ik een water en daarin een eiland, dat aan één kant door een dam met het land verbonden was. Dat eiland en die dam waren vol schone bomen, maar in het midden van het eiland stond een schoner boom, die alle andere overtrof en ze om het zo te zeggen beschutte. Zijn wortel was de bodem van het eiland. Hij overdekte het eiland en nam van een grote breedte geleidelijk af tot een fijne spits. Zijn takken strekten zich horizontaal uit, en van daaruit stegen terug twijgen gelijkend op kleine bomen de hoogte in. De bladeren waren fijn, de vruchten waren geel en zaten in een bladhuls als een ontluikende roos. De boom had iets van een ceder. Ik herinner mij niet, hetzij Adam noch Eva noch een dier op dat eiland bij die boom gezien te hebben, wel echter zeer schone edele witte vogels, die ik in zijn takken hoorde zingen. Die boom was de boom des levens.

Vlak voor de dam, die naar het eiland leidde, stond de boom der kennis van goed en kwaad. De stam was met schubben bezet gelijk de palmbomen; de bladeren groeiden onmiddellijk uit de stam, waren zeer groot en breed en van vorm als schoenzolen. Vooraan in de bladeren hingen de vruchten verborgen met vijf in een tros samen, één vooraan en vier rond de steel. Die gele vrucht had weinig het uitzicht van een appel, ze was meer peervormig of vijgachtig van vorm, had vijf ribben en het hart geleek op een navel. Het binnenste van de vrucht was wit zoals bij vijgen, met een kleur als van bruine suiker met bloedrode aders doortrokken. De boom was boven breder dan onderaan, de twijgen bogen diep neer ter aarde. Ik zie de soort van deze bomen nog in de warme landen. [Noot: ik heb deze boom nog niet kunnen identificeren, nvdr]

Er dalen scheuten van de takken naar de aarde neer, waar ze wortel schieten en als nieuwe stammen omhoog groeien die zo verder en verder woekeren, zodat zulk een boom dikwijls grote uitgestrektheden met dicht lover bedekt; er leven hele families onder.

Een weinig rechts van de boom der kennis zag ik een kleine eironde, zacht afhellende heuvel met schitterend rode, groene en allerlei kleurige edelstenen. De hemel was versierd met kristalvormen. Rondom waren fijne bomen, juist hoog genoeg om ongezien op de heuvel te zijn; ook waren er kruiden en gewassen omheen. Deze bomen en gewassen hadden bloesems en vruchten die krachtig en kleurig waren.

Een weinig links van de boom der kennis zag ik een diepte, een klein dal. Het was als van witte, zachte aarde of van nevel met witte bloempjes en stuifmeel bedekt. Ook aan deze zijde waren menigerlei gewassen, ze waren echter minder kleurrijk en de vrucht was meer als stof.

Het was als hadden die beide plaatsen, een betrekking met elkaar, als ware de heuvel uit het dal genomen, of al zou de heuvel in het dal gelegd zijn. Ze waren als zaad en akker. Die beide plaatsen schenen mij heilig. Ik zag beide plaatsen lichtend, vooral de heuvel. Tussen deze en de boom der kennis waren menigerlei kleine bomen en struiken. Dat alles, zoals bovendien de ganse natuur, was als doorzichtig en lichtend. Deze beide plaatsen waren de verblijfplaatsen van de eerste ouders. De boom der kennis was als een afzondering tussen hen. Ik meen dat God hen die oorden heeft aangewezen na de schepping van Eva. Ik zag ze in het begin ook weinig tezamen gaan. Ik zag hen helemaal zonder begeerte, elk op zijn eigen plaats wandelen. De dieren waren onbeschrijfelijk edel en lichtend en dienden hen. De dieren hadden alle volgens hun aard vastgestelde oponthoudskringen, woningen, wegen en afzonderingen, en al die middens hadden een groot geheim van de goddelijk wet en samenhang in zich.

(Wordt vervolgd).

Bron: De Geheimen van het Oud Verbond, naar de visioenen van Anna-Katharina Emmerick; vertaald uit het Duits naar de dagboeken van Clemens Brentano; Uitgave van de vrienden van AK Emmerick; Mechelen, 1985

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: