Spring naar inhoud

15 september: Feest van O.L.Vrouw van Smarten: Ommegang te Onkerzele

Op 15 augustus 1648 wordt door Mgr. Jacobus Boonen, Aartsbisschop van Mechelen, te Onkerzele een ommegang opgericht van de 7 smarten van Onze Lieve Vrouw. Deze ommegang, met stenen kapelletjes, blijft bestaan tot eind 18de eeuw, toen de revolutionairen van de Franse Revolutie de kapelletjes vernielden. Eén kapelletje, namelijk die van de vierde statie, kon worden gered. Iemand had dit kapelletje namelijk in de grond verborgen. De ommegang was in de jaren daarna in de vergetelheid geraakt. Op aanwijzen van Nieke werd dat vierde kapelletje teruggevonden, en op vraag van Onze Lieve Vrouw werd deze eeuwenoude ommegang in ere hersteld. Onze Lieve Vrouw zei tegen Nieke dat zij wenste dat men in het bijzonder op haar feestdag, 15 september, hier op bedevaart zou komen en de ommegang doen.

“Dat men hier jaarlijks op bedevaart kome de vijftiende september. Ik ben ook Onze Lieve Vrouw van Smarten, de Moeder van het Lijden. De zondaar die tot Mij komt zal ik bekeren. De bedrukte zal ik helpen. Die Mij met een betrouwvol hart aanroept zal verhoord worden.”

De Maagd der Armen te Onkerzele, 13 september 1933

Ommegang

Programma:

15.00 u. Gezongen H. Mis in de parochiekerk voor de bedevaarders.

-16.00u. Vertrek – aan de kerk – van de ommegang langs de 7 kapelletjes met de staties van de   7 Smarten van O.L.Vrouw,  gevolgd door een afsluitend gebed aan het graf van Nieken.

-17u15 tot 18u.15 mogelijkheid tot bezoek aan het « Museum Nieken Van Den Dijck »  over « de gebeurtenissen van Onkerzele » (huisje in de Kampstraat, 44 waar Nieke leefde en stierf op 23 juni 1949).

Meer info op de website Onzelievevrouwvanonkerzele.com.

Voor wie nog graag eens de film over Onkerzele wil bekijken:

Dit is een Franstalige video:


Ter ieders informatie: Op zondag 2 oktober wordt te Brugge in de Kerk van O.L.Vrouw te Potterie ook een ommegang van de 7 smarten gehouden:

2 Comments »

    • Helaas, ik was onderweg, maar door een zwaar ongeval op de E40 aan Aalter en lange file heb ik rechtsomkeer moeten maken. Ben dan in Ruiselede aanbeland, waar er ook een devotie bestaat tot O.L.Vrouw van Smarten (en waar ik iets over zal schrijven).

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: