Spring naar inhoud

Het ‘nieuw’ Onze Vader: daar doe ik niet aan mee

eve

Bekoring of beproeving?

Morgen wordt in veel parochies in Vlaanderen en Nederland het ‘nieuw’ Onze Vader officieel in gebruik genomen. Ikzelf ben daar een felle tegenstander van.

Lezen we even wat Jezus Christus ons vertelt in het Evangelie:

“Toen zei Jezus tegen zijn leerlingen: ‘Als iemand achter Mij aan wil komen, laat hij dan met zichzelf breken, zijn kruis opnemen en Mij volgen. Want wie zijn leven wil redden, zal het verliezen. Wie zijn leven verliest vanwege Mij, zal het vinden.  Want wat zal het een mens baten als hij de hele wereld wint, maar zijn ziel verliest? Of wat kan een mens geven in ruil voor zichzelf? Want de Mensenzoon zal komen, bekleed met de heerlijkheid van zijn Vader, samen met zijn engelen, en dan zal Hij iedereen loon naar werken geven.” (Matt 16,24-27)

Wat betekent ‘je kruis opnemen’? Dat wil zeggen: de beproevingen aanvaarden die God ons overzendt, zoals lijden en ziekte, tegenslag of vervolging. Indien we die beproeving geduldig doorstaan, zoals Christus geduldig zijn kruis droeg naar Golgotha, dan wacht ons de beloning. Indien men nu het kruis afwijst, en zegt: “geef mij geen beproevingen!”, dan wacht er ook geen beloning. Alle heiligen hebben (dikwijls zware) beproevingen doorstaan, en net daarom zijn ze heilig geworden.

Want zei Paulus niet:  “Meer nog, wij zijn zelfs trots op onze beproevingen, in het besef dat verdrukking leidt tot volharding,  volharding tot beproefde deugd en die weer tot hoop. ” (Rom. 5,3-4)

Ook Jakobus zegt: “Want gij weet, dat de beproeving van uw geloof de oorzaak is van geduld.” (Jak. 1,3)

En: “Zalig de man, die staande blijft bij de bekoring; want wanneer hij de proef heeft doorstaan, zal hij de kroon des levens ontvangen, die God beloofd heeft aan hen, die Hem liefhebben.” (Jak. 1,12)

Waar we dus wel om moeten vragen is om bevrijd te worden van de bekoringen die ons overvallen, die ons door de Bekoorder, de Duivel, voorgehouden worden. We moeten weerstaan aan de bekoring. Een bekoring gaat altijd vooraf aan de zonde. Een bekoring kan een beproeving zijn, maar een beproeving is niet altijd een bekoring. Daarom moeten we niet bidden om vrij te zijn van beproevingen, maar opdat we zouden weerstaan aan de bekoringen.

Want de Heer zei tegen zijn Apostelen in de hof van Gethsemane:  “Waakt en bidt, dat gij niet in bekoring komt. De geest is gewillig, maar het vlees is zwak.” (Matt. 26,41)

Indien we dan bidden “en leid ons niet in bekoring” dan vragen wij niet dat God ons niet zou bekoren tot zonde, want dat is onmogelijk, maar dat Hij de bekoringen (tot zonde), die van de Bekoorder komen, van ons zou mogen afwenden.

Zo staat het ook in de Mechelse Catechismus die in 1954 door onze Belgische bisschoppen werd uitgegeven.

Vandaar dat we het originele Onze Vader moeten blijven bidden, zoals dat al 2000 jaar wordt gebeden.

Verwerpen wij het kruis, of omarmen we het?

9 Comments »

 1. Ik denk ik er precies zo over! En ik wil dat ook staven met mijn eigen ervaring van beproeving door een zware, uitzichtloze depressie, gedurende welke ik wel degelijk bekoord werd in de zin van het overwegen van suïcide. Maar God gaf mij de kracht om niet op die bekoring in te gaan. Overigens is bekoring op zichzelf nog niet per se het kwade waarvan we de Vader vragen om ons te verlossen. Dat is pas het toegeven aan die bekoring. Van dát kwaad, dus het ingaan op de bekoring, vragen we in de laatste zinsnede van het Onze Vader verlost te worden.
  Het is mij een raadsel waarom de bisschoppen zich in allerlei bochten winnen om dit toch niet te hoeven begrijpen. Misschien dat zij zelf nog niet eerder voor een echte, tot kwade bekoring voerende beproeving hebben gestaan?!

  Like

 2. Leuk ! Nu ik dit lees…Heb net hetzelfde verteld tegen een tante deze middag..en nu lees ik wat ik toen zei… is enkel bevestiging van mijn gevoel..Ik doe het ook niet !

  Like

 3. 2 weken terug zei een invallende priester dat hij er totaal niet achterstond, dat beproeving geen bekoring was eigenlijk, wat hierboven beschreven staat, nu moest hij (ik vermoed dat er is geklikt) zeggen dat hij het nieuwe onze vader moet bidden in opdracht van de bisschoppen en dat hij dat met pijn in zijn hart deed. Ik ben nu zover hier dat ik niet eens meer durf te biechten. Ik bid dit nieuwe onze vader NIET mee. Ben ik ongehoorzaam tegen de bisschoppen, het zal wel, maar ik hou me aan het gebed dat JEZUS ons geleerd heeft.

  Like

 4. Ik ken geen enkele Belgische kerk die het oude nog zegt. Het nieuwe hangt zelfs nog steeds in de meeste kerken zodat we niet kunnen doen alsof we het nieuwe nog niet vanbuiten kennen. De kids kennen enkel het nieuwe. Zelfs op Radio Maria bidden ze steeds het nieuwe Onze Vader. Zeer verontrustend allemaal.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: