Spring naar inhoud

Tip: Interessante musea/tentoonstellingen

Nu de zomervakantie voor de deur staat, wil ik enkele interessante musea aanbevelen die men kan bezoeken.

 • Heiligenmuseum Lissewege

Adres: Oude Pastorijstraat 5, Lissewege

Openingsuren: Telkens in het weekend van 14 tot 17 uur. In de zomervakantie elke namiddag open.

Prijs: €2

Een klein maar heel mooi en boeiend museum! Eerst komt men in een zaaltje waar uitleg wordt gegeven over de geschiedenis van Lissewege (ontstaan in de 10de eeuw) en de opgang en ondergang van de abdij Ter Doest, een Cisterciënzerabdij uit dezelfde periode als de bekende abdij Ten Duinen van Koksijde. Ook belicht men de 11de-eeuwse kerk met het miraculeus beeld van O.L.V. van Lissewege. Vervolgens steekt men een koertje over en komt men in een gebouwtje dat vol staat met heiligenbeelden die de initiatiefnemer allemaal zelf heeft gerestaureerd. Er komen meer dan 120 heiligen aan bod, telkens met beetje uitleg voorzien. Achteraf kan men ook een bezoekje brengen aan de kerk. Een topper!

Eigen foto.

Eigen foto.

 • Abdijmuseum Ten Duinen Koksijde

Adres: Koninklijke Prinslaan 8, Koksijde

Openingsuren:

Prijs: Abdijsite is gratis, museum is €7

De abdijsite kan men vrij bezoeken, ingang is naast het gebouw waar men de tickets voor het museum moet kopen. Voor het museum moet men betalen. Het museum is vrij groot en bestaat uit drie verdiepingen. De onderste twee gaan over het kloosterleven in de middeleeuwen en tonen artefacten uit o.a. de opgravingen van de abdijsite. De bovenste verdieping toont een hele collectie kerkschatten (monstransen, kelken, relikwieën, kazuifels, enz…).

De abdijruïnen te Koksijde.

 • Tentoonstelling Eucharistische wonderen in Bierbeek

Adres: Geldenaaksebaan 2 B, Bierbeek

Openingsuren: Elke namiddag van 14 tot 17 uur.

Prijs: Gratis

Naar deze tentoonstelling ben ik zelf nog niet geweest. Er worden ruim 130 eucharistische wonderen afgebeeld op panelen, voorzien van foto’s en uitleg. Aanrader!

 • Grafkapel Heilig Paterke van Hasselt + museum

Adres: Minderbroederstraat 19, Hasselt

Openingsuren: Museum: alle dagen van 9 tot 11:30 uur en van 13:30 tot 16 uur. Kerk zelf is de hele dag open.

Prijs: Gratis

Hier kan men de kloosterkerk van de minderbroeders bezoeken, waar ook de Zalige Pater Valentinus (het Heilig Paterke) verbleef, alsook de achteraf bijgebouwde grafkapel met museum over het leven van het Heilig Paterke. Het museum is gratis te bezoeken en achteraf passeert men een winkeltje waar men de kans heeft om o.a. boeken over zijn heilig leven te kopen.

Het Heilig Paterke staat bekend om zijn buitengewone nederigheid en gehoorzaamheid, zijn grote verstervingen en zijn gaven om o.a. zielen te lezen  (o.a. tijdens de biecht).

Eigen foto.

Eigen foto.

 • Stadsmuseum Hasselt: tentoonstelling over 700 jaar Sacrament van Mirakel van Hasselt

Adres: Guido Gezellestraat 2, Hasselt

Openingsuren: 10 tot 17 uur. Maandag gesloten.

Prijs: Stadsmuseum: gratis; tijdelijke expo: €5

Het stadsmuseum van Hasselt herbergt verschillende tentoonstellingen. Op de bovenste verdieping gaat deze over het Sacrament van Mirakel van Hasselt, waarbij verschillende monstransen, kazuifels, gravures en andere bijzonderheden worden tentoongesteld. Nu echter, van 20 mei tot 27 augustus is er een grotere, tijdelijke expo over dit Sacrament van Mirakel.

De oudst gekende monstrans ter wereld, waar destijds de Miraculeuze Hostie van Herkenrode in werd bewaard. Eigen foto.

3 Comments »

 1. Marc
  Het mirakel van Hasselt zal uit gestald worden van Zondag 23 jullie na de Pontificale Hoogmis van 11.u daar na is het doorlopen aanbidding van het Heilig Sacrament 23 tot met 25 jullie van 14.u tot 17.u tot 25 Jullie
  in Sint -Quintinuskathedraal te Hasselt .ME ZGGEN HET VOORT AAN AL DIE HET WIL HOREN !!!!!!!!! en die er voor open staan. MOGEN IEDEREEN GROTEN GENADE ONTVANGENG IN DE AANBIDDING .VERGEET DE VIRGA-JESSEFEESTEN IN AUGUSTUS NIET!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: