Spring naar inhoud

De devotie van de drie Weesgegroetjes

De devotie van de drie weesgegroetjes is een devotie die door heel wat heiligen werd bevorderd, en bestaat uit het (geknield) bidden van drie Weesgegroetjes in de ochtend, als men opstaat, en drie Weesgegroetjes in de avond, als men in bed kruipt. Deze devotie wordt, in navolging van veel heiligen, gezien als een krachtig middel tegen doodzonden en bijzonder tegen de onkuisheid.

De heilige Antonius van Padua (1195-1231) was een van de verspreiders van deze devotie. Een tweede heilige die deze devotie propageerde was de heilige Leonardus a Portu Mauritio (1676-1751). In vele toespraken en geschriften spoorde deze missionaris alle mensen aan om elke ochtend en elke avond drie Weesgegroetjes te bidden om de Onbevlekte Ontvangenis van Maria te eren en om de allerheiligste Drie-eenheid te danken voor de genaden aan Maria verleend. In een van zijn vele toespraken sprak hij: ‘Dit is een zeer heilzaam middel om uw zaligheid te verzekeren. Denk erom het bidden van de drie weesgegroetjes nooit te vergeten’

Een derde heilige die een belangrijk aandeel heeft gehad in de verspreiding van deze devotie is de heilige Alfonsus van Liguori (1696–1787). Hij riep iedereen op tot een grote godsvrucht tot Maria door onder andere het bidden van de Rozenkrans maar ook door de devotie van de drie Weesgegroetjes. In het bijzonder drong hij erop aan dat de kinderen deze devotie van hun ouders geleerd kregen. Van hem is ook de aanbeveling om bij het bidden van de drie Weesgegroetjes na elk Weesgegroetje het volgende schietgebedje te bidden: ‘Door uw onbevlekte Ontvangenis o Maria, zuiver mijn lichaam en heilig mijn ziel’. Aan het eind kan men dan nog bidden: ‘Maria, behoed mij deze dag (of deze nacht) voor doodzonde.

En nog een andere heilige, is de Heilige Mechtildis. Zij vroeg aan de Heilige Maagd om aanwezig te zijn bij haar dood, en toen verscheen Zij aan Mechtildis en zei: “Aan elke ziel die met eerbied en geloof de drie Weesgegroetjes bidt, zal ik in het uur van de dood verschijnen in zo’n buitengewone pracht en schoonheid, dat ik de ziel zal vullen met een Hemelse troost.”

De Gezegende Maagd Maria onthulde daarbij nog het volgende:

Het eerste Weesgegroetje dient te worden gebeden ter ere van God de Vader, wiens almacht mijn ziel zo hoog boven elk ander schepsel verhief dat Ik, volgens God, de grootste macht in de Hemel en op aarde heb. In het uur van uw dood zal ik deze macht van God de Vader aanwenden om elke vijandelijke macht van u weg te houden.”

Het tweede Weesgegroetje dient te worden gebeden ter ere van God de Zoon, die Zijn ondoordringbare wijsheid aan mij mededeelde … In het uur van uw dood zal Ik uw ziel vullen met het licht van die wijsheid zodat alle duisternis van onwetendheid en dwaling zal worden verdreven.”

Het derde Weesgegroetje dient te worden gebeden ter ere van God de Heilige Geest, die Mijn Ziel vulde met de zoetheid van Zijn liefde, zachtheid en genade … In uw laatste uur zal ik dan de bitterheid van uw dood veranderen in een goddelijke zoetheid en verrukking.”

Uit: Wikipedia; Taylormarshall.com; Medjugorje-bn.efpk.net

1 reactie »

  1. Prachtige schilderij van Maria en met de zegenende Jezus en de biddende engelen. Vol van Geest, schoonheid, harmonie en Liefde! Oh Heer, dank u wel!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: