Spring naar inhoud

De hoop na de val

Preek van zondag 1 maart in de basiliek van Dadizele

Hoop! Dit is een van de woorden die de christen zijn leven lang zou moeten leiden.

Hoop, want het goede is sterker dan het kwade.

Hoop, want er gebeurt niets tenzij God het toestaat.

Hoop, want God zelf heeft al geweten wat we vandaag de dag weten.

Dit is een les die we moeten leren van de drievoudige verleiding van Jezus in de woestijn. Maar dit deel van Jezus’ leven stelt ons ook in staat om beter te begrijpen hoe achter de beproevingen en verleidingen van het leven een hevige strijd wordt gevoerd door Satan tegen God en tegen onze zielen. Hevig, want de strijd wordt gevoerd in haat, aangezien Satan al is gevallen en weet dat hij veroordeeld is om weer te vallen, neer te storten, zonder hoop om weer op te staan. Maar hij legt zich niet neer bij deze zekere nederlaag en besluit zo veel mogelijk leed toe te brengen en zoveel mogelijk zielen mee te slepen in zijn val.
Drie verleidingen, zoals Jezus drie maal valt op weg naar Golgotha, maar vooral drie nederlagen van Lucifer. “Drie” ook, zoals de drievoudige overwinning van Christus die in zijn almacht het wonder van het voortbrengen van groter goed uit het kwaad verricht. En daarom kom ik terug op mijn eerste woord: Hoop! Laten we dus, in het licht van de verleiding, de beproeving en het kwaad, niet wegkijken, zoals degenen die geen hoop hebben. Integendeel, laten we deze deugd koesteren en laten we dit beschouwen met geloof. Dit is wat de Heilige Kerk in de veertigdagentijd doet, vooral bij het bidden van de kruisweg – wat goed is om elke vrijdag tot aan Pasen te doen. Laat ons dit nu samen doen :
Derde statie: Jezus valt voor het eerst onder het gewicht van zijn kruis.
V./ Wij aanbidden U Christus, en loven U.
R./ omdat Gij door uw heilig kruis de wereld verlost hebt.
Laten we eens kijken naar Satan die in het begin uit de hemel viel, door het rechtvaardige vonnis van zijn Schepper, tegen wie hij in opstand was gekomen. En toen hij erin geslaagd was de mens te betrekken bij zijn rebellie en de Heer was gekomen om het schepsel te redden, kwam ook het korte uur van zijn triomf – door God toegestaan om zijn liefdevolle overwinning nog mooier te maken – en hij maakte er lafhartig, wreed en haatdragend gebruik van. Toen het Heilige der Heiligen, gekleed in vlees, in zijn macht was, besloot Lucifer, ooit geslagen door de arm van de Almachtige, terug te slaan op degene die hem had afgewezen. Deze aanval van ongekende intensiteit tegen de kwetsbare mensheid van Onze-Lieve-Heer, was de oorzaak van de val van Jezus. Voel je de wreedheid van de lafaard? de tirannie van de sterke over de zwakke? maar van de sterke die in werkelijkheid al verslagen is door de zachtmoedigheid en de liefde van God die zich voor ons zwak heeft gemaakt, om te verdragen wat de haat van de duivel voor ons had bedoeld. Om de slagen, waartoe de gerechtigheid hem de kans gaf om ons toe te brengen, van ons af te leiden.
O Heer, leer ons de klappen van de duivel en de wreedheid van de wereld te verdragen met geloof, hoop en liefde, en vergeet niet dat U op deze manier het wonder van de verlossing van onze zielen heeft verricht.
Zevende Statie: Jezus valt voor de tweede keer.
Satan is een tweede keer gevallen toen Onze Lieve Heer naar de aarde kwam. Hij had al lang geleden het rijk van de hele wereld overgenomen en in een grote leugen tegen God, de mensen en zichzelf, noemde hij zichzelf koning. Hij durfde zijn allerheiligste Schepper in zijn armen te nemen, hem alle koninkrijken van de aarde te tonen en de godslasterlijke belofte te doen om ze aan hem te geven als hij hem zou aanbidden. Jezus antwoordde hem: “Ga heen, Satan!” En de heiligheid van Christus en zijn nederigheid wierp Satan als de bliksem van de berg. De demon vergat deze tweede nederlaag nooit, en op weg naar de Calvarie sloeg hij de onschuldige Heer een tweede keer, waarbij hij profiteerde van het feit dat hij hem tijdelijk in zijn macht had.
O lieve Heer, leer ons uw voorbeeld na te volgen, leer ons de verleiding af te weren door onze nederigheid en liefde, en niet te vrezen voor de slagen die Satan zou kunnen geven aan hen die zich tegen hem verzetten.
Negende Statie: Jezus valt voor de derde keer, overweldigd door het kruis.
Satan zal een derde en laatste val maken aan het einde van de wereld, wanneer hij voor altijd zal worden opgesloten in de gevangenis van het eeuwige vuur, een gevangenis die hij verkiest boven het geluk van de Hemel die nederig wordt ontvangen. Hij weet vanaf het begin dat dit zijn einde zal zijn; hij heeft geen hoop; hij is in wanhoop gedompeld. Hij wist dus goed dat elk leed dat hij de Verlosser op dat moment zou toebrengen, hem niet in het minst zou dienen om hem aan zijn lot te laten ontsnappen. Maar hij had in zijn haat en vreselijke woede besloten de grote koning, wiens troon eeuwig is, te beledigen en te martelen, zolang hij dat nog kon. Daarom sloeg hij hem een derde keer met een vreselijke klap op de grond. En Jezus, net als de vorige keren, aanvaardde deze klap. Hij deed meer dan het aanvaarden; hij ontving het met zachtmoedigheid en overgave, zag alle zielen van alle tijden gebruik maken van de verdienste van zijn lijden en wist dat hij zo kon getuigen van de oneindige liefde die hij voor zijn schepselen heeft.
Mijn Heer, leer ons lijden te aanvaarden uit liefde en het aan te bieden voor het heil van de zielen.
Zoals u ziet, wanneer de beproevingen zwaarder worden, is er altijd hoop. Dit is de grote les van het kruis. Een les die we nooit mogen vergeten en die we onze kinderen en de wereld moeten leren.

In de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Amen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: