Spring naar inhoud

Woorden van de H. Pastoor van Ars: “Kinderen van God te zijn – o, wat een waardigheid!”

Drie dingen zijn noodzakelijk om de zuiverheid van ziel te bewaren: leven in Gods tegenwoordigheid, bidden en de heilige Sacramenten ontvangen. (…) Een zuivere ziel wekt de bewondering op van de Drie Goddelijke Personen van de Heilige Drie-eenheid. (…) Ook kennen we de waarde van onze ziel door de aanvallen die Satan verricht om haar in het verderf te storten. De hel belaagt haar, de hemel ondersteunt haar. O, hoe groots toch is de ziel! Om een idee te hebben van onze hoge waardigheid moeten we dikwijls denken aan de hemel, aan Calvarië en aan de hel. Als we konden begrijpen wat het betekent kind van God te zijn, dan zouden we geen kwaad meer kunnen doen – we zouden als het ware engelen op aarde zijn. Kinderen van God te zijn – o, wat een waardigheid!

Het is iets heel moois een hart te hebben en, hoe klein het ook is, in staat te zijn er gebruik van te maken om God lief te hebben. Wat een dieptreurige schande toch, als de mens door zonde zo diep valt, terwijl God hem zo hoog heeft geplaatst. Toen de engelen tegen God in opstand kwamen – tegen deze God die zo goed is – en Hij zag dat zij niet langer van de gelukzaligheid konden genieten, waarvoor Hij hen geschapen had, maakte Hij de mens en de zichtbare wereld om het menselijk lichaam te voeden. De ziel moet echter ook gevoed worden, maar omdat niets wat geschapen is, de ziel kan voeden (want dat is een geest), wilde God zichzelf als voedsel voor de ziel geven. Tot ons grote ongeluk verwaarlozen we onze toevlucht te nemen tot dit goddelijk voedsel, bij het doorkruisen van de woestijn van ons leven. Zoals mensen van honger sterven in het zicht van een wel voorziene dis, zo zijn er ook mensen die vijftig, zestig jaar doorbrengen zonder hun ziel te voeden.

O, als de Christenen toch de taal van onze Heer konden verstaan die hun zegt: ‘Ondanks al haar ellende wens ik die mooie ziel dicht bij Mij te zien, die Ik voor Mijzelf geschapen heb. Ik maakte haar zo groots en mooi, dat niets haar verzadigen kan dan alleen Ikzelf. Ik maakte haar zo zuiver dat niets dan alleen Mijn Lichaam haar voeden kan.’

God ziet met liefde naar een zuivere ziel en staat haar alles toe wat zij wenst. Hoe zou Hij iets kunnen weigeren aan een ziel die alleen voor Hem leeft, door Hem en in Hem? Als de ziel God zoekt, laat Hij zich zien. Als zij God roept, komt Hij. Als ze één is met God, dan legt zij beslag op Zijn wil. Een zuivere ziel is alvermogend bij het genadevolle Hart van onze Heer. Een zuivere ziel met God is als een kind met zijn moeder: het kind koestert en omhelst haar, en de moeder van haar kant koestert en omhelst haar geliefde kind.

Bron: De kleine catechismus van de Pastoor van Ars (hoofdstuk 6, De gunsten van een zuivere ziel).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: